Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelství a první pomoc (KOP / LLOPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOP / LLOPP - Ošetřovatelství a první pomoc, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Teoretické aspekty ošetřovatelství jako vědního oboru (pojem, definice, předmět a filosofie oboru).Formy a metody poskytování ošetřovatelské péče v ambulantní a ústavní péči.Potřeby nemocných.Ošetřovatelský proces jako metoda poskytování ošetřovatelské péče.Problematika zdravotnické a ošetřovatelské dokumentace.Spolupráce multidisciplinárního týmu se zaměřením na spolupráci ve zdravotně sociální oblasti.Organizace ošetřovatelské péče o nemocné na odděleních: následné péče, rehabilitační péče, interním, chirurgickém oddělení a dětském oddělení.Organizace a řízení ošetřovatelské péče v domovech pro seniory a v zařízení poskytující pečovatelskou službu.První pomoc - základní pojmy, obecné zásady, základní a rozšířená neodkladná resuscitace. Zásady KPR u dospělých a dětí.První pomoc - zástava krvácení, poranění kostí a kloubů, ošetření popálenin a poleptání. Obvazová technika.

Získané způsobilosti

Student je schopen určit a obhájit nutnost profesního i osobního rozvoje.Student umí definovat principy efektivní komunikace ve vztahu k nemocnému.Student prokazuje základní znalosti z terminologie ošetřovatelství - včetně ošetřovatelského procesu, uspokojování potřeb.Student chápe organizaci poskytované péče a návaznost spolupráce na interním, chirurgickém, dětském oddělení, oddělená následné a rehabilitační péčeStudent chápe organizaci a řízení ošetřovatelské péče v domovech pro seniory a v zařízení poskytující pečovatelskou službu.Student umí přistupovat k nemocného jako individualitě z hlediska holistického pojetí.Student zná základy první předlékařské pomoci, Student umí poskytnout nedokladnou KPR u dospělých a dětíStudent se orientuje v zásadách poskytování první pomoci při stavění krvácení, poranění kostí a kloubů, popáleninách a poleptáníStudent umí použít základní obvazové techniky v praxi

Literatura

Tóthová V. et. al. Ošetřovatelský proces a jeho dokumentace. 1. vyd. Praha:Triton, 2009. 159 s. ISBN 978-80-7387-286-1. Farkašová D. a kol. Ošetřovatelství - teorie. Martin:Osveta, 2006. ISBN 80-8063-227-8. Tóthová V.:. Ošetřovatelství pro obor Rehabilitační péče o postižené děti, dospělé a staré osoby. České Budějovice: JU ZSF, 2000. Bydžovský, J.:. První pomoc, 2. přeprac. vyd. Praha:Grada Publishing,2006.75s. ISBN 80-247-0680-6.

Požadavky

Aktivita při výuce. Samostudium zadané literatury.Zápočet pro formou: písemná forma - seminární práceZkouška formou : prokázání praktických dovedností, obhajoba seminární práce

Garant

Mgr. Dominika Průchová, Ph.D.Mgr. Pavel Scholz, Ph.D.Mgr. Jitka Tamáš Otásková

Vyučující

Mgr. Dominika Průchová, Ph.D.Mgr. Pavel Scholz, Ph.D.Mgr. Jitka Tamáš Otásková