Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oš. péče u dětí s alerg. a imunol. onem. (KOP / MALEG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOP / MALEG - Oš. péče u dětí s alerg. a imunol. onem., Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. (1 hod.) Imunitní systém, zánětové reakce2. (1 hod.) Alergická onemocnění (atopie, alergie, astma,alergická rýma, polinózy, atopický ekzém).3. (1 hod ) Alergická onemocnění (urtikaria, alergické exantémy, reakce na potraviny, lékové alergie, hmyzí alergie, anafylaxe).4. (1 hod.) Imunodeficience primární, poruchy buněčné imunity, poruchy kompletového systému, poruchy fagocytózy, sekundární imunodeficience.5. (1hod.) Autoimunitní choroby, orgánově specifické autoimunitní choroby.Semináře:6. (1 hod.) Ošetřovatelský proces při alergických onemocnění dýchacích cest.7. (1 hod.) Ošetřovatelský proces při alergickém onemocnění kůže.8. (1hod.) Ošetřovatelský proces při alergické reakci na potraviny, léky, hmyzí bodnutí.9. (1hod.) Ošetřovatelský proces při primární a sekundární imunodeficienci.10. (1hod.) Ošetřovatelský proces u autoimunitních onemocněních.

Získané způsobilosti

- umí posoudit stav dítěte a sestavit plán ošetřovatelské péče respektující zvláštnosti přístupu k dětem, - umí vyhodnotit rizika vzniku komplikací u dětí s alergologickým a imunodeficitním onemocněním a plánovat preventivní opatření proti vzniku těchto komplikací s respektováním věkových zvláštností,- edukuje děti a jejich rodinné příslušníky ve specializovaných ošetřovatelských postupech alergologicky a imunodeficitně nemocných dětí ve vlastním sociálním prostředí,- edukuje v prevenci vzniku komplikací u dětí s alergickým a imunodeficitním onemocněním, jejich blízkých a široké veřejnosti,- umí posoudit stav dítěte a sestavit plán ošetřovatelské péče respektující zvláštnosti přístupu k dětem a adolescentům s auto imunitním onemocněním,- realizuje a hodnotit ošetřovatelskou péči u dětí s autoimunitním onemocněním s respektováním zvláštností přístupu k dětem a adolescentům,- umí edukovat děti a jejich rodinné příslušníky se zaměřením na specifiky života dětí s auto imunitním onemocněním ve vlastním sociálním prostředí,- umí edukovat v prevenci vzniku komplikací u dětí a adolescentů s autoimunitním onemocněním je? jich blízké a širokou veřejnost,

Literatura

VELEMÍNSKÝ, M. a kol. Klinická propedeutika pro studující ZSF JU. Č. Budějovice: ZSF JU, 2005. ISBN 80-7040-837-5.Boledovičová, M. a kol. Pediatrické ošetrovateľstvo. Martin, 2010. HRODEK, O, VAVŘINEC, J. a kol.:. Pediatrie. Praha: galén, 2002. ISBN 80-7262-178-5.Ócallaghan,Ch., Stephenson,T. Pediatrie do kapsy. Praha: Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-0933-3.LEBL, J., PROVAZNÍK ,K., HEJCNAMOVÁ, L.:. Preklinická pediatrie. Praha: Galén, 2003. ISBN 80-7262-207-2.LEIFER, G:. Úvod do porodnického a pediatrického ošetřovatelství. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-0668-7.NEVORAL, J. a kol. Výživa v dětském věku. Praha: H/H, 2003. ISBN 80-86-022-93-5.HOCKENBERRY, MARILYN J. Won´gs Clinical Manual of Pediatric Nursing. 2004. ISBN ISBN 0-323-01958.VELEMÍNSKÝ, M. a kol. Vybrané kapitoly z pediatrie. České Budějovice: ZSF JU, 2005. ISBN 80-7040-813-8.Hořejší I., Bartůňková J. Základy imunologie. Triton, Praha, 2002. Fučíková T. Základy klinické imunologie. Galén, Praha, 2000.

Požadavky

Zápočet: 90% účast studenta na seminářích, aktivní zapojení studenta do výuky, individuální příprava studenta na semináře, vypracování seminární práce a její prezentace

Garant

doc. PhDr. Mária Boledovičová, Ph.D.prof. MUDr. Miloš Velemínský, CSc., dr. h. c.

Vyučující

prof. MUDr. Miloš Velemínský, CSc., dr. h. c.doc. PhDr. Mária Boledovičová, Ph.D.