Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelská péče v kardiochirurgii (KOP / MKADC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOP / MKADC - Ošetřovatelská péče v kardiochirurgii, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1.Anatomie - fyziologie srdce, patofyziologie, vymezení kardiochirurgie, základní náplň oboru, přehled nejběžnějších onemocnění léčených v kardiochirurgii, kardiochirurgické výsledky, mortalita a morbidita, perspektivy.2. Operační techniky v kardiologii, přístupy, extrakorporální oběh - plegie. Chirurgická léčba ICHS (příčiny, projevy, vyš. metody, možnosti léčby, komplikace, prevence, diagnostika, etiopatogeneze) IM - koronární artérie - by-pass.Chlopění vady - stenozy, insuficience - operační terapie, diagnostika, etiopatogeneze, léčba. Terminální stavy srdečních onemocnění, problematika srdečních podpor a transplantace srdce.3.Nádory srdce - diagnostika, etiopatogeneze, léčba.Úrazy srdce - PP.Pooperační péče v kardiochirurgii , bezprostřední péče ARO, Invazivní a neinvazivní monitorace v kardiochirurgii.Ošetřovatelský management u klienta po operaci srdce - edukace - RHB, lázně.Farmakoterapie - po operaci srdce, antikoagulační Th problematika antiagregace v kardiochirurgii.Semináře:1. Fyzikální vyšetření, zhodnocení klienta sestrou, Vyšetřovací metody - ošetřovací management, příprava a ošetřovatelská péče po výkonu.2. Předoperační příprava u klienta v kardiochirurgii.Pooperační monitoring - bezprostřední péče na ARO, JIP, následná péče na standardních odděleních3. RHB e klienta po operačních výkonech, edukace klienta po operaci srdce.Ošetřovatelský proces u vybraných kardiochirurgických výkonech.

Získané způsobilosti

Student/ka bude schopen/na popsat prevenci, diagnostiku, léčbu, postupy při vyhledávání potřeb a jejich ovlivnění ve vztahu k aktivitám denního života u pacientů s kardiovaskulárním onemocněním,Student/ka bude schopen/na zvládat organizaci náhlých příhod, krizových situací s použitím technik managementu komplikací, a zásad komunikace,Student/ka bude schopen/na obhajovat předpisy v souvislosti s poskytováním specializované ošetřovatelské péče,Student/ka bude schopen/na předkládat možnosti v poskytování konzultačních a poradenských služeb; spolupráce s podpůrnými skupinamiStudent/ka bude schopen/na orientovat se v historickém vývoji kardiochirurgieStudent/ka bude schopen/na popsat mimotělní oběhStudent/ka bude schopen/na prokazovat znalosti předoperační, operační a pooperační péče včetně intenzivní (monitorace fyziologických funkcí, hemodynamiky a vnitřního prostředí, farmakoterapie, rehabilitační ošetřování, prevence komplikací)Student/ka bude schopen/na kategorizovat onemocnění kardiochirurgických onemocnění a jejich léčbuStudent/ka bude schopen/na vysvětlovat principy primární a sekundární prevence ischemické choroby srdečníStudent/ka bude schopen/na uvádět vztah nemocniční a lázeňské léčky, její přinos pro zapojení člověka zpět do životaStudent/ka bude schopen/na posoudit stav pacientů a sestavit plán ošetřovatelské péče respektující zvláštnosti přístupu k pacientůmStudent/ka bude schopen/na orientuje se v možnostech v poskytování konzultačních a poradenských služeb; spolupráce s podpůrnými skupinamiStudent/ka bude schopen/na realizovat a hodnotit ošetřovatelskou péči u pacientů s kardiovaskulárním onemocněnímStudent/ka bude schopen/na edukovat pacienty a jejich rodinné příslušníky se zaměřením na specifiky života pacientů s kardiovaskulárním onemocněním ve vlastním sociálním prostředí, Student/ka bude schopen/na edukovat v prevenci vzniku komplikací u pacientů s kardiovaskulárním onemocněním, jejich blízkých a široké veřejnostiStudent/ka bude schopen/na využívat statistických dat ke konkretizaci potřeb pacientů u jednotlivých onemocněníStudent/ka bude schopen/na monitorovat a vyhodnocovat fyziologické funkce, výsledky hemodynamiky a vnitřního prostředíStudent/ka bude schopen/na sledovat a adekvátně reagovat na účinek farmakoterapie Student/ka bude schopen/na provádět nebo zprostředkovávat rehabilitační ošetřování Student/ka bude schopen/na zajišťovat prevenci možných komplikacíStudent/ka bude schopen/na organizovat, řídit a poskytovat a vyhodnocovat ošetřovatelský proces

Literatura

BENEDÍK, J. Akutní aortální disekce. Praha, 2006. ISBN 80-7254-751-8.ŠETINA,M., a kol. Kardiochirurgie. České Budějovice, 2005. ISBN 80-7040-779-4.VANĚK, I. et all. Kardiovaskulární chirurgie. Praha, 2002. ISBN 80-246-0523-6.ASCHERMANN,M., VESELKA, J.:. Nestabilní angina pectoris. Praha, 2001. ISBN 80-726-087 8.Valenta,J. et all. Základy chirurgie. Oraha, 2007. ISBN 978-80-7262-403-4.DOMINIK,J. Kardiochirurgie. Praha, 1998. ISBN 80-7169-669-2.ŠTEJFA, M. Kardiologie. Praha, 2007. ISBN 80-247-1385-4.SOVOVÁ,E., ŘEHOŘOVÁ. Kardiologie pro obor ošetřovatelství. Praha, 2004. ISBN 80-247-1009-9.Kolektiv autorů. Kardiologie v primární péči. Praha, 2006. MAREČKOVÁ, M. Ošetřovatelské diagnózy v NANDA doménách. Praha, 2006. ISBN 80-247-1399-3.Sovová, E. a kol. EKG pro sestry. Praha Grada, 2006. Ferko,A., Vobořil,Z. Chirurgie v kostce. Praha Grada, 2002. Vítovec, J. Špinar, J. Intenzivné péče v kardiologii. Brno, ISVPZ, 1994. Evropská rada pro resuscitaci. Kapesní vydání doporučených postupů v resuscitaci 2005. 2006. ISBN 80-239-7676-1.Wagner, R. Kardioanestezi a perioperační péče v kardiochirurgii. Praha Grada, 2009. Kolář, J. Kardiologie pro sestry v intenzivní péči. Praha, Akcenta, 1999. Marková, M.Fendrychová,J. Ošetřování pacientů s tracheotomií. Brno NCONZO, 2006. Kaláb, M. a kol. Perioperační péče o pacienta v kardiochirurgii. Brno,NCONZO, 2013. SKALICKÁ, H. a kol. Předoperační vyšetření. Grada Praha, 2007. ISBN 978-80-247-1079-2.Adams, B., Herold, C. Sestra a akutní stavy od A do Z. Praha Grada, 1999. Gurková, E., Žiaková,K. et al. Vybrané ošetřovatelské diagnózy v klinickej praxi. Marti, Osveta, 2009. Widimský, J. Widimský,P. Základy invazivní hemodynamiky. Praha, Triton, 1999.

Požadavky

Aktivita v semináříchVypracování zadaných úkolů

Garant

Mgr. Anna Kultovádoc. MUDr. Aleš Mokráček, CSc.PhDr. Mgr. Marie Trešlová, Ph.D.

Vyučující

doc. MUDr. Aleš Mokráček, CSc.