Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelská péče v kardiochirurgii (KOP / MMKCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOP / MMKCH - Ošetřovatelská péče v kardiochirurgii, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Z historie světové a české kardiovaskulární chirurgie. Základní náplň oboru, přehled nejběžnějších onemocnění léčených v kardiovaskulární chirurgii, principy operativy, mimotělní oběh.2. Invazivní a neinvazivní monitorace v kardiochirurgii, základy laboratorní diagnostiky (rozbory krve, krevní srážlivost,),základní zobrazovací postupy (RTG, angiografie, UZ, CT, MR,).3. Problematika antikoagulace a antiagregace v kardiochirurgii.4. Problematika arytmií a antiarytmické léčby.5. Ischemická choroba srdeční, diagnostika, etiopatogeneze, léčba, prevence , Akutní infarkt myokardu a jeho chirurgické léčba.6. Onemocnění aortální chlopně, diagnostika, etiopatogeneze, léčba, Onemocnění mitrální chlopně, diagnostika, etiopatogeneze, léčba Ostatní chlopenní vady, diagnostika, etiopatogeneze, léčba.7. Vrozené vývojové vady v dětství a dospělosti, diagnostika, etiopatogeneze, léčba.8. Onemocnění vzestupné hrudní aorty, diagnostika, etiopatogeneze, léčba Onemocnění oblouku aorty a aorty. sestupné, diagnostika, etiopatogeneze, léčba Onemocnění velkých žil, diagnostika, etiopatogeneze, léčba.9. Úrazy v kardiochirurgii, Nádory srdce, diagnostika, etiopatogeneze, léčba.10. Terminální stavy srdečních onemocnění, problematika srdečních podpor a transplantace srdce Kardiochirurgické výsledky, mortalita a morbidita, perspektivy.Semináře:1. Identifikace potenciálních ošetřovatelských perioperačních problémů ( riziko infekce, riziko orgánové dysfunkce, riziko úmrtí,)2. Ošetřovatelské zhodnocení pacienta všech věkových skupin (věk, subjektivní pocity, stav výživy a orgánových funkcí, posouzení hybnosti, medikace)3. Základy pooperační péče na resuscitačním oddělení a jednotce intenzivní péče u pacientů všech věkových skupin4. Rehabilitace po srdeční operaci u pacientů všech věkových skupin5. OP po akutní a elektivní operaci, jejich rozdíly6. OP po operaci pro ischemickou chorobu srdeční7. OP po operaci pro chlopenní vady8. OP po operacích pro onemocnění hrudní aorty (poruchy prokrvení míchy)9. OP nemocných na srdeční podpoře10. OP na pooperačním oddělení, (standardní poop. stav a komplikovaný poop. stav klienta)JIP, na standardním oddělení11. OP u dlouhodobě imobilizovaných pacientů všech věkových skupin12. OP po propuštění do domácího ošetřování

Získané způsobilosti

Student/ka prezentuje obor kardiochirurgie v historickém vývoji medicíny a ošetřovatelství a jeho postavení v současném systému zdravotní péče. Student/ka popisuje prevenci, diagnostiku, léčbu a postupy při vyhledávání potřeb a jejich ovlivnění ve vztahu k aktivitám denního života pacientů s kardiovaskulárním onemocněním. Student/ka prokazuje znalost postupu při organizaci náhlých příhod, krizových situací s použitím technik managementu komplikací a zásad komunikace. Student/ka předkládá možnosti v poskytování konzultačních a poradenských služeb, spolupráce s podpůrnými skupinami. Student/ka popisuje základní funkci přístrojů používaných v operační a pooperační péči (mimotělní oběh, monitor, ventilátor, CŽT, EKG, invazivní měření TK). Student/ka prokazuje znalosti a dovednosti zásad a postupů předoperační, operační a pooperační péče včetně intenzivní (monitorace fyziologických funkcí, hemodynamiky a vnitřního prostředí, farmakoterapie, rehabilitační ošetřování, prevence komplikací). Student/ka vysvětluje principy primární a sekundární prevence ischemické choroby srdeční při edukaci pacienta a jeho rodiny. Student/ka uvádí vztah nemocniční a lázeňské léčky, její přinos pro zapojení člověka zpět do života.Student/ka se vyjadřuje k účinku farmakoterapie a předkládá návrhy řešení situací v případě jejich vedlejších a nežádoucích účinků.

Literatura

BENEDÍK, J. Akutní aortální disekce. Praha, 2006. ISBN 80-7254-751-8.ŠETINA,M., a kol. Kardiochirurgie. České Budějovice, 2005. ISBN 80-7040-779-4.VANĚK, I. et all. Kardiovaskulární chirurgie. Praha, 2002. ISBN 80-246-0523-6.ASCHERMANN,M., VESELKA, J.:. Nestabilní angina pectoris. Praha, 2001. ISBN 80-726-087 8.Valenta,J. et all. Základy chirurgie. Oraha, 2007. ISBN 978-80-7262-403-4.DOMINIK,J. Kardiochirurgie. Praha, 1998. ISBN 80-7169-669-2.ŠTEJFA, M. Kardiologie. Praha, 2007. ISBN 80-247-1385-4.SOVOVÁ,E., ŘEHOŘOVÁ. Kardiologie pro obor ošetřovatelství. Praha, 2004. ISBN 80-247-1009-9.Kolektiv autorů. Kardiologie v primární péči. Praha, 2006. MAREČKOVÁ, M. Ošetřovatelské diagnózy v NANDA doménách. Praha, 2006. ISBN 80-247-1399-3.Sovová, E. a kol. EKG pro sestry. Praha Grada, 2006. Zeman, M. Chirurgická propedeutika. Praha Grada, 2000. Ferko,A., Vobořil,Z. Chirurgie v kostce. Praha Grada, 2002. Vítovec, J. Špinar, J. Intenzivné péče v kardiologii. Brno, ISVPZ, 1994. Evropská rada pro resuscitaci. Kapesní vydání doporučených postupů v resuscitaci 2005. 2006. ISBN 80-239-7676-1.Wagner, R. Kardioanestezi a perioperační péče v kardiochirurgii. Praha Grada, 2009. Kolář, J. Kardiologie pro sestry v intenzivní péči. Praha, Akcenta, 1999. Marková, M.Fendrychová,J. Ošetřování pacientů s tracheotomií. Brno NCONZO, 2006. Janíková,E., Zeleníková, R. Ošetřovatelská péče v chirurgii pro bakalářské a magisterské studium. Praha Grada, 2013. Kaláb, M. a kol. Perioperační péče o pacienta v kardiochirurgii. Brno,NCONZO, 2013. SKALICKÁ, H. a kol. Předoperační vyšetření. Grada Praha, 2007. ISBN 978-80-247-1079-2.Adams, B., Herold, C. Sestra a akutní stavy od A do Z. Praha Grada, 1999. Gurková, E., Žiaková,K. et al. Vybrané ošetřovatelské diagnózy v klinickej praxi. Marti, Osveta, 2009. Widimský, J. Widimský,P. Základy invazivní hemodynamiky. Praha, Triton, 1999.

Požadavky

Aktivita v semináříchZpracování seminární práce z klinického prostředí

Garant

Mgr. Anna Kultovádoc. MUDr. Aleš Mokráček, CSc.PhDr. Mgr. Marie Trešlová, Ph.D.

Vyučující

doc. MUDr. Aleš Mokráček, CSc.