Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelská péče v neurochirurgii (KOP / MMOPN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOP / MMOPN - Ošetřovatelská péče v neurochirurgii, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky: 5 hodin1.Tumory mozku.Cévní onemocnění mozku a míchy.2.AVM, aneurysma, EC-IC anastomósy, endarterektomie, operace - anestézie, polohy pacienta, zvláštnosti vybavení operačního sálu.Kraniocerebrální poranění, komoce, kontuze, subdurální a epidurální hematom.3.Operace páteře a míchy.Tumory, degenerativní onemocnění.4. Úrazy páteře, operace - fixační stabilizační operace.Úrazy a onemocnění periferních nervů.5.Varia, Infekční onemocnění CNS.Hydrocefalus, Vrozené vývojové vady.Semináře: 8 hodin1.hodinaIdentifikace potenciálních perioperačních problémů / riziko infekce, úmrtí,?/Zadání úkolu k zápočtu - vypracování brožury pro pacienty2. hodinaOšetřovatelské zhodnocení pacienta / věk, subj. pocity, stav výživy, posouzení hybnosti/Příprava pacientů před speciálními vyšetřeními3.hodinaOšetřovatelský proces při sledování fyziologických funkcí, měření ICPPředoperační příprava pacientaPerioperační sestra4.hodinaOšetřovatelský proces u nemocného po operaci pro tumor mozku, specifika oš.péče, komunikace s dezorientovaným pacientemPéče na JIP, AROApalická jednotka - apalický pacient5.hodinaOšetřovatelský proces u nemocného po operaci pro cévní onemocnění mozku a míchyPéče o pacienta po operaci karotické endarterektomie6. hodinaOšetřovatelský proces u nemocného po operaci páteře / pro degenerativní onemocnění /Aktivizace pacientůCvičební jednotka7. hodinaOšetřovatelský proces u nemocného po operaci míchy / nádory /Ošetřovatelský proces u nemocného po operaci úrazu páteře / fixační stabilizační operace /Edukační role sestry v prevenci úrazů8. hodinaOšetřovatelský proces u paraplegického - kvadruplegického pacientaOšetřovatelský proces po propuštění do domácího ošetřováníOšetřovatelská péče u pacienta s onemocněním periferních nervůRehabilitační ošetřovatelství v neurochirurgii

Získané způsobilosti

Po ukončení předmětu očekáváme, že student/ka bude schopen/na:Dle požadované způsobilosti sestry specialistky v ošetřovatelské péči o pacienty s chirurgickým onemocněním očekáváme, že student/ka po ukončení předmětu bude schopen/na:Student/ka zná onemocnění a mechanismy úrazů mozku a páteře.Student/ka zná charakteristiku polytraumat a sdružených poranění. Student/ka zná základní postupy při diagnostice, léčbě a specifickou ošetřovatelskou péči při onemocnění a poranění mozku a páteře.Student/ka zná možnosti chirurgické a konzervativní terapie.Student/ka zná možnosti využití nabídek poradenských, sociálních nebo svépomocných skupin.Student/ka zná právní odpovědnost v péči o pacienty s úrazy a onemocněním mozku a páteře.Student/ka je schopna posoudit a analyzovat závažnost stavu pacienta s úrazem nebo onemocněním mozku a páteře.Student/ka je schopna plánovat a realizovat specifickou ošetřovatelskou péči s důrazem na prevenci vzniku pooperačních komplikací.Student/ka je schopna monitorovat FF, ošetřovat pacienta se zevní komorovou drenáží, hodnotit GCS.Student/ka je schopna edukovat pacienty s úrazem mozku a páteře v preventivních opatřeních proti vzniku poúrazových komplikací.Student/ka je schopna aplikovat standardizované prostředky a nové vědecké postupy zaměřené na prevenci a specifickou ošetřovatelskou péči u pacientů s úrazy a onemocněním mozku a páteře

Literatura

MAREČKOVÁ, M. Ošetřovatelské diagnózy v NANDA doménách. Praha, 2006. ISBN 80-247-1399-3.KAPOUNOVÁ,G. : Ošetřovatelství v intenzivní péči : Grada,2007 350s. ISBN 978-80-247-1830-9. DRÁBKOVÁ, J. Polytrauma v intenzivní medicíně. Praha: Grada, 2002. FERKO,A.,VOBOŘIL,Z., a kol. Chirurgie v kostce. Praha, 2002. ISBN 80-247-0230-4.PLAS, J. Neurochirurgie. Praha: Galén, 2000. NÁHLOVSKÝ, J. Neurochirurgie. Praha : Galén , 2006. 581 s. ISBN 80-7262-319-2. NEVŠÍMALOVÁ, S, RUŽIČKA, E., TICHÝ, J. a kol. Neurologie. Praha: Galén, Karolinum, 2002. KAŇOVSKÝ, P.:. Neurologie: cévní mozkové příhody. Březsko-Konice : SOLEN , 2002. 34s. Interní medicína pro praxi roč. 4, č. 6, supl., 2002. SMRČKA, M. a kol. Poranění mozku. Praha: Grada, 2002. ISBN 80-7169-820-2. PLAS, J. ZEMAN, M. Speciální chirurgie. Praha : Galén, 2000. 111 s. ISBN 80-7262-075-4. Valenta, J. et al. Základy chirurgie, Praha : Galén 2007. ISBN 978-80-7262-403-4. AMBLER, Z. Základy neurologie. Praha: Galén, Karolinum, 2006.

Požadavky

Písemná práce z oblasti neurochirurgické problematiky (příprava edukačních materiálů pro pacientyDocházka na přednáškyPlnění stanovených úkolů daných v seminářiPlnění stanovených úkolů daných pro domácí přípravu - samostudium.Aktivní vyhledávání nejnovějších zdrojů informací.Vypracování zadaného úkolu a jeho prezentace.Aktivita v seminářích.

Garant

MUDr. Vladimír ChloubaMgr. Ivana Chloubová

Vyučující

MUDr. Vladimír Chlouba