Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oš.péče o nem. ve stomatochir. a oftalm. (KOP / MMSTO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOP / MMSTO - Oš.péče o nem. ve stomatochir. a oftalm., Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah:Obsahové zaměření:Část medicínská:1. Základní typy onemocnění onemocnění jednotlivých orgánů GIT.2. Etiologie a patogeneze.3. Diagnostické metody.4. Základní terapeutické a chirurgické postupy.5. Předoperační příprava pooperační léčba.Část ošetřovatelská:1. Standardní plán ošetřovatelské péče.2. Specifika ošetřovatelské péče.3. Ošetřovatelské diagnózy a intervence.4. Vztah pacient-rodina-zdravotnický personál.5. Zajištění kontinuity zdravotnické péče.6. Využití možností komprehenzivní rehabilitace po propuštěníObsahové zaměření:Přednášky:1. Mechanické poškození oka a jeho okolí - poškození oka zářením, popálení, poleptání, nitrooční cizí těleso.2. Katarakta.3. Glaukom.4. Degenerace sítnice, věkem podmíněné degenerativní onemocnění oka.5. Onkologická onemocnění oka.6. Náhlá ztráta zraku.7. Chirurgická onemocnění v oblasti dutiny ústní, čelisti a obličeje.8. Nádory slinných žláz, jazyka.9. Úrazy obličejových kostí.10. Ztrátová poranění (střelné).Semináře:1. Identifikace potenciálních perioperačních problémů (stresové reakce, riziko infekce, porušení cévního systému, porušení orgánových funkcí, tělesné znetvoření).2. Fyziologické ošetřovatelské zhodnocení pacienta (věk, přítomnost bolesti, stav výživy, tekutin a elektrolytů, infekce, stav orgánových systémů a jejich funkce, krevní obraz, užívané léky, přítomnost traumatu).3. Psychosociální ošetřovatelské zhodnocení pacienta (stav úzkosti, strachu, přítomnost obranných mechanismů regrese zvýšená závislost nebo popírání minimalizace příznaků).4. Ošetřovatelský proces u jednotlivých onemocnění podle standardního plánu péče.5. Rozpoznání náhle vzniklých stavů ohrožující život v pooperačním průběhu.

Získané způsobilosti

Student: - zná prevenci, diagnostiku, léčbu, postupy při vyhledávání potřeb a jejich ovlivnění ve vztahu k aktivitám denního života u pacientů s onemocněním v oblasti oftalmologie a stomatochirurgie,- zná zvládání náhlých příhod, krizových situací s použitím technik managementu komplikací; zásady komunikace,- zná předpisy v souvislosti s poskytováním specializované ošetřovatelské - zná možnosti v poskytování konzultačních a poradenských služeb.- umí posoudit stav pacientů a sestavit plán ošetřovatelské péče respektující zvláštnosti přístupu k pacientům, - zná možnosti v poskytování konzultačních a poradenských služeb,- umí realizovat a hodnotit ošetřovatelskou péči u pacientů s onemocněním v oblasti oftalmologie a stomatochirurgie,- edukuje pacienty a jejich rodinné příslušníky se zaměřením na specifiky života pacientů s onemocněním v oblasti oftalmologie a stomatochirurgie,ve vlastním sociálním prostředí,- edukuje v prevenci vzniku komplikací u pacientů s onemocněním v oblasti oftalmologie a stomatochirurgie, , jejich blízkých a široké veřejnosti,

Literatura

BOGUSZAKOVÁ, J.; PITROVÁ, Š.; RŮŽIČKOVÁ, E. Akutní stavy v oftalmologii. Praha, 2006. ISBN 80-7262-368-0.Vladimír Machoň a kolektiv. Léčba onemocnění čelistního kloubu. Praha, 2008. ISBN 978-80-247-2394-5.Jiří Mazánek. Nádory orofaciální oblasti. Praha, 1997. ISBN 80-7187-131-1.Nováková Iva. Ošetřovatelství ve vybraných oborech. Dermatovenerologie, oftalmologie,stomatologie. Praha, 2011. ISBN 978-80-247-3422-4.Robert Houba, Jiří Zeman, Věra Bartáková. Rukověť zubního lékaře. Praha, 2012. ISBN 978-80-87109-29-8.Jindřich Pazdera. Základy ústní a čelistní chirurgie. Olomouc, 2011. ISBN 978-80-244-2660-0.SKALICKÁ, H. Předoperační vyšetření: návody pro praxi. Praha, 2007. ISBN 978-80-247-1079-2.VALENTA, J. a kol. Základy chirurgie. Praha, 2007. ISBN 978-80-7262-403-4.

Požadavky

90% účast studenta na seminářích, aktivní zapojení do výuky, individuální příprava studenta na semináře, vyhledávání nejnovějších zdrojů a informací.Zpracování praktického úkolu zpracování edukačního materiálu pro klienty vztahující se k dané problematice

Garant

Mgr. Jana JarošováMgr. Danuše KřesalováMUDr. Naděžda PavlíčkováMUDr. Pavel Střihavka

Vyučující

MUDr. Naděžda PavlíčkováMUDr. Pavel Střihavka