Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oš.péče o nem. s dermatoven.onemocněním (KOP / MPNDO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOP / MPNDO - Oš.péče o nem. s dermatoven.onemocněním, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření:Přednášky:1. hodinaPrimární péče: Podpora zdraví a prevence onemocnění a poškození kůže. Základní vyšetření kůže, vlasů a nehtů, běžná onemocnění kůže (pruritus); Sekundární péče: diagnostické procedury a laboratorní testy2. hodinaZánětlivá onemocnění kůže (dermatitis, exfoliativní dermatitis, ekzémy, psoriasis); infekční onemocnění kůže (folikulitis, furunkl, karbunkl, celulitis, herpes zoster); kandidozy, parazitární onemocnění kůže: pedikulosis, scabiesKožní alergické reakce.3. hodinaAutoimunní onemocnění (pemfigus vulgaris, toxická epidermální nekroza, sklerodermie, dermatomyositis). Maligní onemocnění kůže (bazální celulární karcinom, skvamózní celulární karcinom, maligní melanom)4. hodinaSexuálně přenosná onemocnění (epidemiologie, klinická manifestace, terapie a péče). Klinické stavy (herpes genitalis, syphylitis, gonorhea, chlamydia, trichomononáza, bakteriální vaginitida,kandidózy, aj.)5. hodinaPéče o kůži u geriatrických pacientů, u pacientů s černou kůží, u pacientů s AIDS a HIV pozitivních. Terciární péče: u chronicky nemocných, handicapovaných a umírajících (např.: senioři, nemocní s AIDS a HIV pozitivní, imobilní pacienti)Semináře:1. hodinaSpecifika ošetřovatelské péče u nemocných s dermatovenerologickým onemocněním. Úloha sestry při vyšetření nemocného. Ošetřovatelská péče o nemocného s dermatitidou, ekzémem a psoriázou. Ošetřovatelská péče o nemocného s furunkulem, karbunkulem, herpes zoster, kandidozou, pedikulozou, scabies.2. hodinaOšetřovatelská péče o nemocného s pemfigus vulgaris, sklerodermii dermatomyositidou. Ošetřovatelská péče o kůži u geriatrických pacientů.3. hodinaOšetřovatelská péče o nemocného s maligním onemocněním kůže. Ošetřovatelská péče o nemocného s gonoreou, herpes genitalis, trichomonázou, chlamydou, se sypali.

Získané způsobilosti

Kompetence:Student zná prevenci, diagnostiku, léčbu, postupy při vyhledávání potřeb a jejich ovlivnění ve vztahu k aktivitám denního života u pacientů s dematovenerologickým onemocněním.Student umí určit a obhájit intervence v rámci ošetřovatelské péče o nemocné s dematovenerologickým onemocněním.Student umí definovat principy efektivní komunikace v ošetřovatelském procesu péče o nemocné v jednotlivých klinických stavech.Student umí zvládat náhlé příhody, krizové situace s použitím technik managementu komplikací, zásady komunikace.Student zná předpisy v souvislosti s poskytováním specializované ošetřovatelské péče.Student zná možnosti v poskytování konzultačních a poradenských služeb; spolupráce s podpůrnými skupinami.Student zná a umí zásady pro efektivní edukační prostředí a klima výchovného procesu.Student kontinuálně rozvíjí schopnosti aplikace a integrace získaných znalostí, vědomostí a postojů v přístupu k nemocným s dematovenerologickým onemocněním.Student umí posoudit stav pacientů a sestavit plán ošetřovatelské péče respektující zvláštnosti přístupu k nemocným v jednotlivých klinických stavech u dematovenerologických onemocnění.Student umí vyhodnotit výsledky vyšetření (laboratorní, fyzikální, zobrazovací metody, aj.).Student umí efektivně zhodnotit a řešit krizovou situaci v péči o nemocné s dematovenerologickým onemocněním.Student projevuje teoretické a praktické dovednosti a postoje v průběhu studia.Student umí navázat efektivní spolupráci a vzbudit zájem o vlastní zdraví nemocných s dematovenerologickým onemocněním.Student umí použít motivační prvky ve výchově ke zdraví nemocných. Student umí realizovat a hodnotit ošetřovatelskou péči u pacientů s dematovenerologickým onemocněním.Student umí edukovat pacienty a jejich rodinné příslušníky se zaměřením na specifika života pacientů s dematovenerologickým onemocněním ve vlastním sociálním prostředí.Student umí edukovat v prevenci vzniku komplikací u pacientů s dematovenerologickým onemocněním, jejich blízkých a široké veřejnosti.Student samostatně pracuje s ošetřovatelskou dokumentací, aktivně provádí její analýzu a individuálně přizpůsobuje k potřebám nemocného v jednotlivých klinických stavech.

Literatura

Štork, J. Dermatovenerologie. Praha, 2008. ISBN 978-80-7262-371-6.Nováková, I. Ošetřovatelství ve vybraných oborech: dermatovenerologie, oftalmologie, ORL, stomatologie. Praha, 2011. ISBN 978-80-247-3422-4.MAREČKOVÁ, M. Ošetřovatelské diagnózy v NANDA doménách. Praha, 2006. ISBN 80-247-1399-3.

Požadavky

Požadavky na studenta: Aktivní účast studentů na seminářích, zpracování odborného pojednání o jednom tématu obsahově zaměřeného k dané problematice o rozsahu 3-6 stran A4 vlastního textu včetně prezentace na seminářích, ústní zkouška

Garant

MUDr. Jiří Horažďovský, Ph.D.MUDr. Libuše KopačkováMgr. Zdeňka Pavelková

Vyučující

MUDr. Libuše KopačkováMgr. Zdeňka Pavelková