Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oš.péče o nem. s neurologickým onemoc. (KOP / MPNNO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOP / MPNNO - Oš.péče o nem. s neurologickým onemoc., Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření:Přednášky:1. Základní neurologické vyšetření, neurologické diagnostické procedury a testy2. ? 3. Cévní mozkové příhody4. Zánětlivá a infekční onemocnění nervového systému5. Degenerativní onemocnění nervového systému6. Demyelinizační onemocnění7. Onemocnění extrapyramidového systému8. Onemocnění svalů a poruchy nervosvalového přenosu9. Záchvatovitá onemocnění, epilepsie a epileptické syndromy10. Nádory mozku a míchySemináře:1. Podpora zdraví a prevence vzniku neurologických onemocnění. Základní neurologické vyšetření, neurologické diagnostické procedury a testy; symptomatologie neurologických onemocnění ? role sestry. Cévní mozkové příhody ? fyzikální vyšetření sestrou, posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů, plán ošetřovatelských intervencí, edukace v režimových opatřeních, poradenská činnost2. Zánětlivá a infekční onemocnění nervového systému ? fyzikální vyšetření sestrou, posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů, plán ošetřovatelských intervencí, edukace v režimových opatřeních, poradenská činnost.3. Degenerativní onemocnění nervového systému ? fyzikální vyšetření sestrou, posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů, plán ošetřovatelských intervencí, edukace v režimových opatřeních, poradenská činnost.4. Demyelinizační onemocnění ? fyzikální vyšetření sestrou, posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů, plán ošetřovatelských intervencí, edukace v režimových opatřeních, poradenská činnost5. Onemocnění extrapyramidového systému ? fyzikální vyšetření sestrou, posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů, plán ošetřovatelských intervencí, edukace v režimových opatřeních, poradenská činnost.Onemocnění svalů a poruchy nervosvalového přenosu ? fyzikální vyšetření sestrou, posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů, plán ošetřovatelských intervencí, edukace v režimových opatřeních, poradenská činnost6. Záchvatovitá onemocnění, epilepsie a epileptické syndromy ? fyzikální vyšetření sestrou, posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů, plán.šetřovatelských intervencí, edukace v režimových opatřeních, poradenská činnostNádory mozku a míchy ? fyzikální vyšetření sestrou, posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů, plán ošetřovatelských intervencí, edukace v režimových opatřeních, poradenská činnost

Získané způsobilosti

Kompetence:Student zná prevenci, diagnostiku, léčbu, postupy při vyhledávání potřeb a jejich ovlivnění ve vztahu k aktivitám denního života u pacientů s neurologickým onemocněním.Student umí určit a obhájit intervence v rámci ošetřovatelské péče o neurologicky nemocné.Student umí definovat principy efektivní komunikace v ošetřovatelském procesu péče o nemocné v jednotlivých klinických stavech.Student umí zvládat náhlé příhody, krizové situace s použitím technik managementu komplikací, zásady komunikace.Student zná předpisy v souvislosti s poskytováním specializované ošetřovatelské péče.Student zná možnosti v poskytování konzultačních a poradenských služeb; spolupráce s podpůrnými skupinami.Student zná a umí zásady pro efektivní edukační prostředí a klima výchovného procesu.Student kontinuálně rozvíjí schopnosti aplikace a integrace získaných znalostí, vědomostí a postojů v přístupu k neurologicky nemocným.Student umí posoudit stav pacientů a sestavit plán ošetřovatelské péče respektující zvláštnosti přístupu k nemocným v jednotlivých klinických stavech neurologického onemocnění.Student umí vyhodnotit výsledky vyšetření (laboratorní, fyzikální, zobrazovací metody, aj.).Student umí efektivně zhodnotit a řešit krizovou situaci v péči o neurologicky nemocné. Student projevuje teoretické a praktické dovednosti a postoje v průběhu studia.Student umí navázat efektivní spolupráci a vzbudit zájem o vlastní zdraví neurologicky nemocných.Student umí použít motivační prvky ve výchově ke zdraví nemocných. Student umí realizovat a hodnotit ošetřovatelskou péči u pacientů s neurologickým onemocněním.Student umí edukovat pacienty a jejich rodinné příslušníky se zaměřením na specifika života neurologických pacientů ve vlastním sociálním prostředí.Student umí edukovat v prevenci vzniku komplikací u pacientů s neurologickým onemocněním, jejich blízkých a široké veřejnosti.Student samostatně pracuje s ošetřovatelskou dokumentací, aktivně provádí její analýzu a individuálně přizpůsobuje k potřebám nemocného v jednotlivých klinických stavech.

Literatura

Ambler, Z. Základy neurologie. Praha, 2011. ISBN 978-80-7262-707-3.Feigin, V. Cévní mozková příhoda. Praha, 2007. ISBN 978-80-7262-428-7.Vojtěch, z. EEG v epileptologii dospělých. Praha, 2004. ISBN 80-247-0690-3.Berlit, P. Memorix neurologie. Praha, 2004. ISBN 978-80-247-1915-3.Nevšímalová, S. et al. Neurologie. Praha, 2005. ISBN 80-7262-160-2.Seidl, Z. Neurologie pro nelékařské obory. Praha, 2008. ISBN 978-80-247-2733-2.Seidl, Z., Obenberger, J. Neurologie pro studium a praxi. Praha, 2004. ISBN 80-247-0623-7.Grünerová-Lippertová, M. Neurorehabilitace. Praha, 2005. ISBN 80-7262-317-6.Jedlička, P. Speciální neurologie. Praha, 2005. ISBN 80-7262-312-5.

Požadavky

Aktivní účast studentů na seminářích, samostatné vypracování zadání seminární práce a její rozbor při výuce, ústní zkouška.

Garant

MUDr. Svatopluk Ostrý, Ph.D.Mgr. Zdeňka Pavelková

Vyučující

MUDr. Svatopluk Ostrý, Ph.D.