Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oš. péče u dětí s alerg. a imun.onemoc. (KOP / NALEG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOP / NALEG - Oš. péče u dětí s alerg. a imun.onemoc., Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. (2 hod.) Imunitní a zánětlivé reakce2. (2 hod.) Základy buněčné imunity a její poruchy v dětském věku .3. (2 hod.) Základy humorální imunity a její poruchy v dětském věku4. (2 hod.) Alergie a její klinické projevy v dětském věku5. (2hod) Diagnostické a léčebné postupy u imunodeficientních a alergických onemocněníSemináře:1. (2 hod.) Ošetřovatelský proces u autoimunitních onemocnění.2. (2 hod.) Ošetřovatelský proces při alergickém onemocnění dýchacích cest.3. (2 hod.) Ošetřovatelský proces při alergickém onemocnění kůže.4. (4 hod.) Ošetřovatelský proces při onemocnění ostatních orgánových systémů.

Získané způsobilosti

student zná incidenci, příčiny vzniku a projevy alergických a imunodeficitních onemocněnístudent zná prevenci, diagnostiku, léčbu, vyhledávání potřeb a jejich ovlivnění ve vztahu k denním aktivitám života dětí s alergickým a imunodeficitním onemocněním včetně prognózystudent zná ošetřování dětí s alergologickým a imunodeficitním onemocněnímstudent zná zvládání náhlých příhod, krizových situací s použitím technik managementu komplikací, zásady komunikacestudent zná hygienické a právní normy související s poskytováním specializované ošetřovatelské péče na alergologii a imunologiistudent zná možnosti v poskytování konzultačních a poradenských služebstudent zná incidenci, příčiny vzniku a projevy autoimunitních onemocnění v dětském věkustudent zná prevenci, diagnostiku, léčbu, vyhledávání potřeb a jejich ovlivnění ve vztahu k denním aktivitám života dětí s autoimunitním onemocněnímstudent zná zvládání náhlých příhod, krizových situací s použitím technik managementu komplikacístudent zná možnosti v poskytování konzultačních a poradenských služebstudent umí posoudit stav dítěte a sestavit plán ošetřovatelské péče respektující zvláštnosti přístupu k dětem student umí vyhodnotit rizika vzniku komplikací u dětí s alergologickým a imunodeficitním onemocněním a plánovat preventivní opatření proti vzniku těchto komplikací s respektováním věkových zvláštnostístudent umí edukovat děti a jejich rodinné příslušníky ve specializovaných ošetřovatelských postupech alergologicky a imunodeficitně nemocných dětí ve vlastním sociálním prostředístudent umí edukovat v prevenci vzniku komplikací u dětí s alergickým a imunodeficitním onemocněním, jejich blízkých a široké veřejnostistudent umí posoudit stav dítěte a sestavit plán ošetřovatelské péče respektující zvláštnosti přístupu k dětem a adolescentům s auto imunitním onemocněnímstudent realizuje a hodnotií ošetřovatelskou péči u dětí s autoimunitním onemocněním s respektováním zvláštností přístupu k dětem a adolescentůmstudent umí edukovat děti a jejich rodinné příslušníky se zaměřením na specifiky života dětí s auto imunitním onemocněním ve vlastním sociálním prostředístudent umí edukovat v prevenci vzniku komplikací u dětí a adolescentů s autoimunitním onemocněním je jich blízké a širokou veřejnost,

Literatura

Bartůňková J. Imunodeficience. Grada, Praha, 2002. Bartůňková J., Šedivá A. Imunologie-minimum pro praxi. Triton, Praha, 2001. VELEMÍNSKÝ, M. a kol. Klinická propedeutika pro studující ZSF JU. Č. Budějovice: ZSF JU, 2005. ISBN 80-7040-837-5.BOLEDOVIČOVÁ, M. a kol. Pediatrické ošetrovatelstvo. Martin: Osveta, 2000. ISBN 80-8063-050-X.HRODEK, O, VAVŘINEC, J. a kol.:. Pediatrie. Praha: galén, 2002. ISBN 80-7262-178-5.Ócallaghan,Ch., Stephenson,T. Pediatrie do kapsy. Praha: Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-0933-3.LEBL, J., PROVAZNÍK ,K., HEJCNAMOVÁ, L.:. Preklinická pediatrie. Praha: Galén, 2003. ISBN 80-7262-207-2.LEIFER, G:. Úvod do porodnického a pediatrického ošetřovatelství. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-0668-7.NEVORAL, J. a kol. Výživa v dětském věku. Praha: H/H, 2003. ISBN 80-86-022-93-5.HOCKENBERRY, MARILYN J. Won´gs Clinical Manual of Pediatric Nursing. 2004. ISBN ISBN 0-323-01958.Krejsek J.,Kopecký O. Klinická imunologie. Nucleus, HK, 2004. VELEMÍNSKÝ, M. a kol. Vybrané kapitoly z pediatrie. České Budějovice: ZSF JU, 2005. ISBN 80-7040-813-8.Hořejší I., Bartůňková J. Základy imunologie. Triton, Praha, 2002. Fučíková T. Základy klinické imunologie. Galén, Praha, 2000.

Požadavky

Zápočet: 90% účast studenta na seminářích, aktivní zapojení studenta do výuky, individuální příprava studenta na semináře, vypracování seminární práce a její prezentace

Garant

doc. PhDr. Mária Boledovičová, Ph.D.prof. MUDr. Miloš Velemínský, CSc., dr. h. c.

Vyučující

prof. MUDr. Miloš Velemínský, CSc., dr. h. c.