Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oš. péče o nem. s chirurgickým onem. GIT (KOP / NCGIT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOP / NCGIT - Oš. péče o nem. s chirurgickým onem. GIT, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Zátěž pacienta při a po břišních operacích. Typy laparotomií.2. Poruchy a komplikace hojení laparotomické rány. Vliv přidružených nemocí. Riziko tromboembolické nemoci po břišních operacích.3. Chirurgická onemocnění jícnu. Vyšetřovací metody.4. Operace na jícnu včetně použití dvoudutinového přístupu. Hiátové hernie.5. Chirurgická onemocnění žaludku a dvanáctníku. Vyšetřovací metody.6. Posun v indikacích k operaci vlivem efektnější konservativní terapie vředové choroby.7. (2 hod.) Nádory žaludku. Typy operací na žaludku. Výsledky operací pro vředovou chorobu a nádory.8. Chirurgická onemocnění tenkého střeva. Crohnova choroba, její projevy a komplikace.9. (2 hod.) Vyšetřovací metody tenkého střeva.10. Malabsorpční syndrom.11. Nádory tenkého střeva.12. (2 hod.) Chirurgická onemocnění tlustého střeva. Ulcerosní kolitida, diverticulosa, polypy nádory.13. Vyšetřovací metody tlustého střeva.14. Taktika chirurgické léčby nádorů tlustého střeva, typy operací, kolostomie - charakteristika a rozdělení.15. (2 hod.) Chirurgická onemocnění konečníku. Hemorrhoidy. Fissura anu. Periproktální abscesy. Inkontinence stolice.16. Nádory konečníku.Semináře:1.Identifikace potenciálních perioperačních problémů (stresové reakce, riziko infekce, porušení cévního systému, porušení orgánových funkcí, tělesné znetvoření)2.Fyziologické a psychosociální ošetřovatelské zhodnocení pacienta před plánovanou břišní operací v souvislosti s přidruženými chorobami a stavem výživy.3.Časná rehabilitační péče po nitrobiřišní operaci, prevence tromboembolické nemoci.4.Enterální a parenterální výživa5.Ošetřovatelský proces u onemocnění jícnu6.Ošetřovatelský proces u nemocného po operaci žaludku7.Ošetřovatelský proces u onemocnění tenkého střeva8.Ošetřovatelský proces u onemocnění tlustého střev9.Péče o stomii, pomůcky, edukace pacienta a rodiny10.Ošetřovatelský proces u onemocnění konečníku

Získané způsobilosti

Dle požadované způsobilosti sestry specialistky v ošetřovatelské péči o pacienty s onemocněním zažívacího traktu podle § 53 vyhlášky č.424/2004Sb. Očekáváme, že student/ka po ukončení předmětu bude schopen/na:- Student/ka zná prevenci, diagnostiku, léčbu, postupy při vyhledávání potřeb a jejich ovlivnění ve vztahu k aktivitám denního života u pacientů s onemocněním zažívacího traktu.Student/ka zná zvládání náhlých příhod, krizových situací s použitím technik managementu komplikací; zásady komunikace.Student/ka zná předpisy v souvislosti s poskytováním specializované ošetřovatelské péče.Student/ka zná možnosti v poskytování konzultačních a poradenských služeb.Student/ka je schopna posoudit stav pacientů a sestavit plán ošetřovatelské péče respektující zvláštnosti přístupu k pacientům.Student/ka je schopna demonstrovat kvalifikované ošetření ileo - kolostomie s použitím jedno-dvoudílného systému.Student/ka je schopna demonstrovat péči o nozogastrickou sondu, PEG.Student/ka je schopna monitorovat nutriční stav pacienta.Student/ka je schopna předložit možnosti v poskytování konzultačních a poradenských služeb.Student/ka je schopna realizovat a hodnotit ošetřovatelskou péči u pacientů s onemocněním zažívacího traktu.Student/ka je schopna edukovat pacienty a jejich rodinné příslušníky se zaměřením na specifiky života pacientů s onemocněním zažívacího traktu ve vlastním sociálním prostředí.Student/ka je schopna edukovat v prevenci vzniku komplikací u pacientů s onemocněním zažívacího traktu, jejich blízkých a široké veřejnosti.

Literatura

MAREČKOVÁ, M. Ošetřovatelské diagnózy v NANDA doménách. Praha: Grada Publishing, 2006.ISBN80-247-1399-3. KAPOUNOVÁ,G. : Ošetřovatelství v intenzivní péči : Grada,2007 350s. ISBN 978-80-247-1830-9. KŘIVOHLAVÝ, J.; PEŠENKOVÁ, J. Duševní hygiena zdravotní sestry, 1.vydání. Praha: Grada, rok 2004, s.78, ISBN 80-247-0784-5. ZEMAN, M. Chirurgická propedeutika. Praha: Grada, 2000. ISBN 80-7169-705-2.VALENTA,J.,ŠEBOR,J. Chirurgie pro bakalářské studium ošetřovatelství.Praha:Karolinum,2004. Doenges, E. M., Moorhouse, M. F. Kapesní průvodce zdravotní sestry. Praha: Grada, 2001. ISBN 80-247-0242-8.KŘIVOHLAVÝ, J. Psychologie nemoci. Praha: Grada, 2002. ISBN 80-247-0179-0.ZEMAN, M.:. Speciální chirurgie. Praha: Galén, 2001. ISBN 80-7262-093-2. Valenta, J. et al. Základy chirurgie, Praha : Galén 2007. ISBN 978-80-7262-403-4.

Požadavky

Docházka na přednáškyPlnění stanovených úkolů daných v seminářiPlnění stanovených úkolů daných pro domácí přípravu - samostudium.Aktivní vyhledávání nejnovějších zdrojů informací.Vypracování zadaného úkolu a jeho prezentace.

Garant

Mgr. Alena PolanováMUDr. Petr Pták, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Petr Pták, Ph.D.