Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oš. p. o nem. s onem. dýchacího systému (KOP / NDYCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOP / NDYCH - Oš. p. o nem. s onem. dýchacího systému, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky :1. Respirační selhání, diagnostika, léčba. Typy respiračního selhání.2. Poruchy dýchání ve spánku. Základy kyslíkové léčby. Oxygenoterapie. Možnosti mechanické ventilace, problémy ošetření ventilovaného pacienta.3. - 4. CHOPN - příčiny, patofyziologie, přirozený průběh, epidemiologie. Klinické rysy onemocnění. Komplikace, pomocná vyšetření a jejich význam. Vliv kouření a možnosti odvykání.5. Léčba respirační infekce. Antibiotická léčba. Astma bronchiale. Definice, prevalence, patofyziologie. Klinické projevy, vyšetření.6. Farmakoterapie akutního záchvatu a chronického persistentního astmatu. Záněty plic. Etiologie, klinické projevy, vyšetřovací metody. Rozdíly původců v terénu a u nozokomiálních infekcí.7. Tuberkulóza plic. Možnosti prevence, epidemiologie, patogeneze. Projevy plicní a mimoplicní tbc.8. - 9. Nádorová onemocnění plic a průdušek Etiologie, výskyt, vyšetřovací metody, léčba - konzervativní, chirurgická. Chemoterapie.10. Sarkoidóza, plicní fibróza, alergie.Semináře:1.- 2. Specifika ošetřovatelské péče u nemocných s onemocněním dýchacího systému. Úloha sestry při vyšetření nemocného - fyzikální vyšetření, spirometrie, bronchoskopie.3. Monitorace dýchacího systému - monitorování dechové frekvence, Plzní oxymetrie, kapnometrie, kapnografie.4. Oxygenoterapie, možnosti domácí oxygenoterapie. Inhalace.5. Ošetřovatelská péče u nemocného s plicní insuficiencí6. Ošetřovatelská péče o pacienta s endotracheální rourkou, tracheotomickou kanylou.7. Ošetřovatelský proces u nemocného s astmatem bronchiale.8. Ošetřovatelský proces u nemocného se zánětem plic ( mobilní, imobilní nemocný).9. Ošetřovatelská péče u nemocného s nádorovým onemocněním průdušek a plic. Edukace nemocného a rodiny v oblasti kouření, životního stylu.10. Rehabilitační péče u nemocných s onemocněním dýchacího systému.

Získané způsobilosti

Po ukončení předmětu očekáváme, že student/ka bude schopen/na:Student/ka zná onemocnění dýchacího systému.. Student/ka zná základní postupy při diagnostice, léčbě a specifickou ošetřovatelskou péči při onemocnění dýchacího systému.Student/ka zná možnosti chirurgické a konzervativní terapie.Student/ka zná možnosti využití nabídek poradenských, sociálních nebo svépomocných skupin.Student/ka je schopna posoudit a analyzovat závažnost stavu pacienta s onemocnění dýchacího systému..Student/ka je schopna plánovat a realizovat specifickou ošetřovatelskou péči.Student/ka je schopna edukovat pacienta a rodinu.

Literatura

Marek, J. Farmakoterapie vnitřních nemocí. DOENGES, E.M., MOORHOUSE, M.F. Kapesní průvodce Zdravotní sestry. Praha: Grada Publishing, 1996. Zatloukal, P., Petrželka, P. Karcinom plic, Praha:Grada, 2002. Hájek, M. a kol. Kritická onemocnění průdušnice a jejich léčení. Praha, Grada 2002. Kapounová, G.:. Ošetřovatelství v intenzivní péči. Praha : Grada, 2007. ISBN 978-247-. KLENER, P. Vnitřní lékařství. Praha : Karolinum, 2006. ISBN 80-7262-430-X.Anděl, M., Zatloukal, P. Vnitřní lékařství III, :Pneumologie, Praha, Galén, 2001, 305.s. ISBN 80-246-0242-3.

Požadavky

Docházka na přednáškyPlnění stanovených úkolů daných v seminářiPlnění stanovených úkolů daných pro domácí přípravu - samostudium.Aktivní vyhledávání nejnovějších zdrojů informací.Vypracování zadaného úkolu a jeho prezentace.

Garant

MUDr. Karel Benda, MBAMgr. Lucie Rolantová, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Karel Benda, MBA