Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oš. p. v dětské neurologii (KOP / NEUPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOP / NEUPS - Oš. p. v dětské neurologii, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:(4 hod.) Nejčastější psychiatrická onemocnění v dětském věku.(2 hod.) Neurózy v dětském věku.(1 hod.) Psychosomatická onemocnění v dětském věku.(2 hod.) Nejčastější záchvatovitá onemocnění v dětském věku.(1 hod.) Neurotické záchvaty v dětském věku.Semináře:(2 hod.) Využití relaxačních a psychoterapeutických technik v ošetřovatelské praxi .(2 hod.) Ošetřovatelský proces u dětí s psychiatrickým onemocněním.(2 hod.) Ošetřovatelský proces u dětí s neurózou.(2 hod.) Ošetřovatelský proces u dětí se záchvatovitých onemocnění.(2 hod.) Ošetřovatelský proces při poruchách neuropsychického vývoje - DMO.

Získané způsobilosti

- student zná úkoly v péči o duševní zdraví dětí a dospívajících, které vyplývají ze současné strategie Světové zdravotnické organizace, z programu péče o zdraví obyvatel České republiky- student má poznatky pro utváření terapeutického prostředí a využívání terapeutických prostředků při péči a vedení dětí a adolescentů s duševní poruchou nebo handicapem k dosažení optimálního stavu v aktivitách denního života- student zná systém organizace poskytování ošetřovatelské péče v rámci dětské a dorostové psychiatrie, postupy při mimořádných událostech a použití restrikce, včetně souvisejících právních norem, hygienických předpisů a etických principů- student zná zvláštnosti projevů psychických poruch specifických pro dětský věk a dospívání a jejich známé příčiny- student zná zásady terapeutických postupů u jednotlivých psychických poruch, včetně významu rodinné terapie- student umí používat koncepční modely a systémy poskytování ošetřovatelské péče v dětské a dorostové psychiatrii- student zná zvláštnosti diagnostických a léčebných postupů a přípravy dětských pacientů- student zná hlavní, vedlejší a nežádoucí účinky léků používaných k léčení dětí a adolescentů s duševní poruchou- student umí vyhodnocovat objektivně změny psychického stavu dětí a adolescentů- student umí plánovat, realizovat a hodnotit účinnost i kvalitu poskytované ošetřovatelské péče- umí používat správný výchovný přístup v rámci ošetřovatelské péče, při organizaci výchovných zaměstnání, při denních a volno časových aktivitách- student umí provádět odbornou ošetřovatelskou činnost, zejména zdravotní výchovu, v oblasti prevence duševních poruch, prevence výskytu rizikového chování u dětí a adolescentů- student umí sledovat a objektivně posuzovat změny somatického a psychického stavu související s projevy hlavních, vedlejších a nežádoucích účinků podávaných léků, zejména psychofarmak- student umí spolupracovat s lékaři a psychoterapeuty při terapeutických aktivitách, při přípravě dítěte i rodičů na návrat do rodinného prostředí- student umí provádět specializované ošetřovatelské činnosti související s příjmem, překladem a propuštěním dítěte a s naplněním léčebného plánu stanoveného lékařem- student umí vytvářet bezpečné a terapeutické prostředí, umí zvolit správnou strategii při výskytu mimořádné situace agrese, sebepoškozování, útěk a další

Literatura

Journal of Pediatric Oncology Nursing. USA: SAGE Publications. Kříž, J. Duševní poruchy a poruchy chování u dětí a mladistvých. České Budějovice: ZSF JU, 2004. ISBN 80-7040-386-1.VELEMÍNSKÝ, M. a kol. Klinická propedeutika pro studující ZSF JU. Č. Budějovice: ZSF JU, 2005. ISBN 80-7040-837-5.BOLEDOVIČOVÁ, M. a kol. Pediatrické ošetrovatelstvo. Martin: Osveta, 2000. ISBN 80-8063-050-X.HRODEK, O, VAVŘINEC, J. a kol. Pediatrie. Praha: Galén, 2002. ISBN 80-7262-178-5.ÓCALLAGHAN, CH., STEPHENSON, T. Pediatrie do kapsy. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-0933-3.LEBL, J., PROVAZNÍK, K., HEJCNAMOVÁ, L. Preklinická pediatrie. Praha: Galén, 2003. ISBN 80-7262-207-2.LEIFER, G. Úvod do porodnického a pediatrické ošetřovatelství. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-247-0668-7.VELEMÍNSKÝ, M. a kol. Vybrané kapitoly z pediatrie. České Budějovice: ZSF JU, 2005. ISBN 80-7040-813-8.HOCKENBERRY, M. J. Won´gs Clinical Manual of Pediatric Nursing. Mosby, 2004. ISBN 0-323-01958-7.

Požadavky

90% účast studenta na výuce, aktivní zapojení studenta do výuky, individuální příprava studenta na semináře, vypracování seminární práce a její prezentace

Garant

doc. PhDr. Mária Boledovičová, Ph.D.MUDr. Vladimir Peřina

Vyučující

MUDr. Vladimir Peřina