Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oš. proces v komunitní a domácí péči (KOP / NKODP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOP / NKODP - Oš. proces v komunitní a domácí péči, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Komunita jako klient, definice komunity, základní součásti komunity, dynamika komunity, typy komunit Zdraví a zdravotní stav komunity, faktory ovlivňující zdravotní stav komunity. Epidemiologie a biostatistika Kvalitativní hodnocení faktorů. Kvantitativní hodnocení faktorů.2. Hodnocení potřeb komunity s ohledem k charakteristice populace, zdravotnímu stavu populace, geografické poloze, práci a zaměstnání, chudobě a příjmu, prostředí, sociální soudržnosti, faktorům způsobující destabilizaci, pohledu místního obyvatelstva na vlastní zdravotní potřeby, sociální status obyvatel, kulturním odlišnostem v náhledu a v péči o zdraví.3. Kulturní specifika v identifikaci a saturaci potřeb ve vybraných komunitách, odlišnosti v přístupu ke zdraví a zdravotním službám.4. Možnosti využití vybraných taxonomií vhodných pro plánování a hodnocení péče v oblasti komunitního ošetřovatelství - návrh dokumentace. Využití vybraných koncepčních modelů v komunitním ošetřovatelství.5. Profilování komunity- práce s komunitami, vyhodnocování jejich zdravotních potřeb, detekce rizikových skupin, edukace v komunitním ošetřovatelství.6. Role sester a v oblasti komunitního ošetřovatelství, kompetence a vzdělání -analýza legislativních předpisůKoordinační činnost a spolupráce komunitní sestry se zdravotními pojišťovnami, lékařiKoordinační činnost a spolupráce komunitní sestry s oblastí sociálních služeb, poradenskými službami,kurátorem, svépomocnými skupinami a dobrovolnými organizacemi.7. Specifická úloha sestry v komunitní péči, preventivní péče, ošetřovatelský proces v oblasti péče o životní prostředí. péče o školní děti a mládež, zaměstnance.8. Specifická úloha sestry v komunitní péči, preventivní péče, ošetřovatelský proces v oblasti péče o rodinu, ( děti, seniory, matku a dítě, muže).9. Specifická úloha sestry v komunitní péči, preventivní péče, ošetřovatelský proces v oblasti domácí péče, paliativní péče, péče o dlouhodobě nemocné, jedince v terminálním stadiu a umírající.10. Specifická úloha sestry v komunitní péči, preventivní péče, ošetřovatelský proces v oblasti péče o rizikové skupiny (bezdomovce, uprchlíky a menšiny).

Získané způsobilosti

Student definuje komunitu a ví, jaké faktory ovlivňují její zdravíStudent je schopen identifikovat a zhodnotit potřeby komunityStudent chápe kulturní specifika v komunitěStudent využívá vybrané taxonomie a ošetřovatelské modely při plánování a hodnocení péče o komunitu.Student chápe roli sester v oblasti komunitního ošetřovatelství, j ejich kompetence a možnosti vzděláníStudent se orientuje v legislativě upravující roli komunitní sestryStudent se orientuje v kontinuitě zdravotní péčeStudent zná specifika péče o klienty různého věku v komunitě, o zdravé , nemocné, rizikové skupiny a v rodiněStudent zná benefity, které komunitní péče přináší

Literatura

http://www.sabacare.com/SANDHOPE, M. LANCASTER, J. Community and Public health nursing. St. Louis: Mosby, , 20. ISBN 0-32300749-X.HANZLÍKOVÁ, A. Komunitní ošetrovateľstvo. MARTIN: Osveta, 2006. ISBN 80-8063-213-8.MISCONIOVÁ, B. Management komplexní domácí péče. Národní centrum domácí péče. Praha, 2000. KRIŠKOVÁ, A. WILLARD, P. H, CULP, K. Ošetrovateĺstvo v zdraví pri práci. Martin: Osveta, 2003. ISBN 80-8063-109-3.SABA, V. Overwiev of Home Health Care Classificationin ACENDIO 2002. Wien: Verlag Hans Huber, 2002. ISBN 3-456-83825-5.MARTIN, K. S., SCHEET, N. J. The Omaha systém Applications for Community Health Nursing. W.B. Saunders Copany, Philadelphia, 1992. ISBN 0-7216-6126-2.

Požadavky

Zápočet: 90% docházka, aktivita ve výuce, vytvoření, vypracování plánu ošetřovatelské péče pro vybranou skupinu lidí.(individuálně), plnění zadaných úkolů v seminářích, samostudium, aktualizace studijních materiálůKolokvium: Prezentace zadané semestrální práce (ve skupinách)

Garant

Mgr. Andrea Scholzová Festová