Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oš.p. o nem. s al.on. a on.krve a krvetv (KOP / NNAOK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOP / NNAOK - Oš.p. o nem. s al.on. a on.krve a krvetv, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření:Přednášky:1. 2. hodinaHematologie úvod náplň oboru , základní anatomické a fyziologické poznámky, vyšetřovací metody v hematologii přehled. Onemocnění červené krevní řady- anemický pacient - klinický pohled, diagnostická kriteria, léčebné metody, dietoterapie, komplikace a prevence.3. 4. hodinaPoruchy krevních destiček trombocytopenie, trombocytopatie, choroby sleziny splenomegalie, substituční léčba a medikamentosní léčba hemostyptika.Poruchy krevního srážení z plasmatických příčin koagulopatie vyšetření parametrů základní koagulace, vrozené a získané krvácivé stavy, trombofilie, antitrombotická léčba- indikace, možnosti5. 6. hodinaPoruchy leukocytů - kvantitativní, kvalitativní odchylky, přístup k nemocnému, možnosti současné léčby. Komplikace onemocnění. Akutní leukémie - rozdělení, klinický obraz, průběh, prognóza, možnosti léčby.Chronické leukémie - rozdělení, klinický obraz, diagnostika, průběh, prognóza, možnosti léčby.7. 8. hodinaPrimární a sekundární imunodeficience, autoimunitní nemoci, orgánově nespecifické a specifické autoimunitní nemoci, alergická onemocnění etilogie, klinický obraz, diagnostika, léčebné metody, dietoterapie, komplikace.9. 10. hodinaHIV/AIDS etilogie, klinický obraz, diagnostika, léčebné metody, dietoterapie, komplikace.Semináře:1. 2. hodinaZákladní vyšetřovací metody v hematologii- úloha sestry při těchto vyšetřeních, krevní obraz a diferenciální rozpočet, parametry základní koagulace, fyziologické a patologické hodnoty. Poradenská činnost.3. 4. hodinaOšetřovatelská péče u nemocných s anémií.Použití krve a krevních produktů vhodnost a nevhodnost transfuze, bezpečnost podání a bezpečnost práce s krevními produkty, postupy klinické transfuze, komplikace transfuze.5. 6. hodinaOšetřovatelská péče u nemocných s poruchou krevní srážlivosti. Antitrombotická léčba monitorace.7. 8. hodinaSpecializované ošetřovatelská péče o pacienty s imudeficity a alergiemi fyzikální vyšetření sestrou, posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů. Poradenská činnost.9. 10. hodinaOšetřovatelská péče o nemocné s HIV/AIDS.

Získané způsobilosti

Student zná příčiny a projevy onemocnění krve a alergologických onemocnění.Student se orientuje a zná specifika v diagnostickém testování a vyšetření nemocných.Student prokazuje znalost medicínského managementu u nemocných s onemocněním krve a alergologických onemocnění.Student umí vysvětlit obsah a pojetí ošetřovatelské péče o interně nemocné.Student umí určit a obhájit intervence v rámci neinvazivních a invazivních diagnostických i léčebných metod v ošetřovatelské péči u těchto nemocných.Student umí aplikovat edukační proces u interně nemocného v rámci primární, sekundární a terciální péče.Student používá kompetence k sebevzdělávání v problematice interně nemocných.Student umí navázat efektivní spolupráci v multidisciplinárním týmu.Student umí vzbudit zájem o dodržování léčebného režimu a použít motivační prvky a strategie v ošetřovatelské péči o takto nemocné.Student umí stanovit priority ošetřovatelské péče u interně nemocných na základě anamnestických údajů.Student pracuje s ošetřovatelskou dokumentací, aktivně provádí její analýzu a individuálně ji přizpůsobuje k potřebám nemocného.Student kontinuálně rozvíjení schopnost aplikace a integrace získaných znalostí, vědomostí a postojů v přístupu k interně nemocným a rozvoji profese.Student je schopen propojovat teoretické a praktické dovednosti a postoje v rámci péče o nemocné.

Literatura

Čáp, P., Průcha, M. Alergologie v kostce. Praha: Triton, 2006. ISBN 80-7254-779-8.PENKA, M. a kol. Diseminovaná intravaskulární koagulopatie (DIC). Grada Praha, 2003. ISBN ISBN 80-247-0341-.Penka, M. a kol. Hematologie I. Praha: Grada, 2003. Adam, Z. a kol. Hematologie II. Praha: Grada, 2001. ISBN 80-247-0116-2.Šafránková, A., Nejedlá, M. Interní ošetřovatelství II. ISBN 80-247-1777-8.Penka et al. Neonkologická hematologie. Nanda, International. Ošetřovatelské diagnózy - Definice a klasifikace 2012-2014 . 1. české vydání. Praha: Grada, 2013. ISBN 978-80-247-4328-8.Vokurka, S. Ošetřovatelské problémy a základy hemoterapie. Praha: Galén, 2005. KLENER, P. a kol. Vnitřní lékařství. Praha, 2006. ISBN 978-80-7262-430-0.Vokurka, S. Základní hemato-onkologická onemocnění a jejich charakteristika. Praha: Galén, 2008. ISBN 978-80-7262-553-6.

Požadavky

- aktivní účast na seminářích min. 90 %- příprava a prezentace zadaného tématu- úspěšné absolvování zápočtového testu na 75 %.

Garant

Mgr. Lucie Rolantová, Ph.D.MUDr. Jana Vondráková, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Jana Vondráková, Ph.D.