Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oš.péče o nem. s chir.onem. krku a hrud. (KOP / NNOPH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOP / NNOPH - Oš.péče o nem. s chir.onem. krku a hrud., Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1.Chirurgické onemocnění štítné žlázy. Projevy hyperfunkce a hypofunkce štítné žlázy. Záněty, nádory.2.Příštítná tělíska, anatomie a fysiologie. Hyperparathyreosa.3.Onemocnění tepen a žil na krku. Vyšetřovací metody a možnosti chirurgické léčby.4.(2 hod.) Onemocnění pleury pleurální výpotek, maligní pleurální výpotek, empyém, chylothorax, hemothorax, spontánní pneumothorax, nádory plesury.5.Onemocnění mediastina - akutní a chronická mediastinitida, příčiny vzniku a léčení.6.(2 hod.) Chirurgické onemocnění plic. Plicní infekce, plicní absces, bronchiektázie, tuberkulosa.7.Nádory plic. Etiologie, typy nádorů, klasifikace. Příznaky plicních nádorů, vyšetřovací metody, rozvaha únosnosti rozsahu plicní operace.8.Chirurgické přístupy do dutiny hrudní, komplikace operací a jejich závažnost v časném pooperačním průběhu.9.Ušní onemocnění úrazy, záněty, nádory10.Onemocnění polykacích cest úrazy, záněty, nádory11.Akutní stavy v ORLSemináře:1.Prevence onemocnění štítné žlázy.2.Identifikace potenciálních perioperačních problémů (stresové reakce, riziko infekce, porušení cévního systému, porušení orgánových funkcí, tělesné znetvoření).3.Fyziologické ošetřovatelské zhodnocení pacienta (věk, přítomnost bolesti, stav výživy, tekutin a elektrolytů, infekce, stav orgánových systémů a jejich funkce, krevní obraz, užívané léky, přítomnost traumatu).4.Psychosociální ošetřovatelské zhodnocení pacienta (stav úzkosti, strachu, přítomnost obranných mechanismů regrese zvýšená závislost nebo popírání minimalizace příznaků).5.Ošetřovatelský proces po operaci štítné žlázy.6.(2 hod.) Ošetřovatelský proces o nemocné po nitrohrudních operacích.7.Časná rehabilitace, péče o dýchací cesty.8.Rozpoznání náhle vzniklých stavů ohrožující život v pooperačním průběhu.9.Komplexní terapie karcinomu plic.10.Specializovaná ošetřovatelská péče v ORL, fyzikální vyšetření sestrou, posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů. Plán ošetřovatelských intervencí. Plán a realizace edukace

Získané způsobilosti

Absolvent má tyto vědomosti:-zná speciální terminologii spojenou s posuzováním zdravotního stavu pacienta s onemocněním či poruchou v oblasti hlavy a krku, -zná pato fyziologické změny ke kterým dochází v souvislosti s onemocněním orgánů zahrnující oblast hlavy a krku,-zná komplexní prevenci, diagnostiku a léčbu u onemocnění hlavy a krku,-zná speciální ošetřovatelské postupy u pacientů s onemocněním hlavy a krku.-zná speciální terminologii spojenou s posuzováním zdravotního stavu pacienta s onemocněním či poruchou v oblasti ušní, dýchacích a polykacích cest, -zná pato fyziologické změny ke kterým dochází v souvislosti s onemocněním orgánů zahrnující oblast ušní, dýchacích a polykacích cest ,-zná komplexní prevenci, diagnostiku a léčbu u onemocnění ušní, dýchacích a polykacích cest,-zná speciální ošetřovatelské postupy u pacientů s onemocněním uší, dýchacích a polykacích cest,Dovednosti absolventa:-identifikovat specifické potřeby a sestavit komplexní ošetřovatelský plán na základě odborného zhodnocení zdravotního stavu a potřeb pacienta s onemocněním hlavy a krku včetně identifikace rizik,-provádět speciální ošetřovatelskou péči a monitoring u pacientů s onemocněním hlavy a krku,-edukovat v oblasti životního stylu, sociálních služeb a svépomocných skupin,-připravit pacienta a asistovat při speciálních vyšetřovacích postupech v oboru otorinolaryngologie a neurochirurgie především při řešení akutních stavů.

Literatura

VALENTA, J., ŠEBOR, J. ml. a kol. Chirurgie pro bakalářské studium ošetřovatelství. Praha: Karolinum, 2005. FERKO,A.,VOBOŘIL,Z., a kol. Chirurgie v kostce. Praha, 2002. ISBN 80-247-0230-4.HRABOVSKÝ, J. Chirurgie. 1. a 2. díl. Praha : Eurolex Bohemia, 2002. ISBN 80-86432-39-4. FIALA P., MUSIL, J. Onemocnění pleurálního prostoru. Praha : Galén 2009. ISBN 9788072625512. PAFKO, P.:. Praktická chirurgie trachey. Praha: Galén, 2001. ISBN 80-7262-069-X. SKALICKÁ, H. a kol. Předoperační vyšetření. Grada Praha, 2007. ISBN 978-80-247-1079-2.

Požadavky

Zpracování praktického úkolu zpracování edukačního materiálu pro klienty. Aktivita studentů.

Garant

Mgr. Ivana ChloubováMUDr. Petr Pták, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Petr Pták, Ph.D.