Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oš. péče o nem. s poruch.vnitř.prostředí (KOP / NNOPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOP / NNOPP - Oš. péče o nem. s poruch.vnitř.prostředí, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření:Přednášky:1. Metabolismus vody a elektrolytů. Nárazníkové systémy. Základní mechanismy poruch vodního a elektrolytového hospodářství. Prostředky k úpravě poruch vnitřního prostředí.2. Perorální a parenterální terapie. Komplikace parenterální a enterální terapie.3. Poruchy vodního metabolismu-dehydratace a hyperhydratace.4. Poruchy metabolismu natria, chloridů, kalia, kalcia a dalších iontů.5. Poruchy acidobasické rovnováhy.Semináře:1. Anamnéza u poruch vodní, elektrolytové a acidobasické rovnováhy. Objektivní vyšetření u poruch vodní, elektrolytové a acidobasické rovnováhy. Pomocná vyšetření při poruchách vodní, elektrolytové a acidobasické rovnováhy.2. Fyzikální vyšetření pacienta. Vyšetření při parenterální a enterální terapii.3. Ošetřovatelská péče při parenterální a enterální terapii. Infúzní technika. Enterální výživa, sondy.4. Ošetřovatelská péče u nemocného při poruchách vodní bilance a elektrolytové rovnováhy.5. Ošetřovatelská péče u nemocného při poruchách acidobazické rovnováhy.

Získané způsobilosti

Student zná příčiny a projevy poruch vnitřního prostředí.Student zná specifika vyšetřovacích metod u poruch vnitřního prostředí.Student prokazuje znalost medicínského managementu u nemocných s poruchami vnitřního prostředí.Student umí vysvětlit obsah a pojetí ošetřovatelské péče o nemocné s poruchami vnitřního prostředí.Student umí určit a obhájit intervence v rámci neinvazivních a invazivních diagnostických i léčebných metod v ošetřovatelské péči u těchto nemocných.Student používá kompetence k sebevzdělávání v problematice poruch vnitřního prostředí.Student umí navázat efektivní spolupráci v multidisciplinárním týmu.Student umí vzbudit zájem o dodržování léčebného režimu a použít motivační prvky a strategie v ošetřovatelské péči o takto nemocné.Student umí stanovit priority ošetřovatelské péče u interně nemocných na základě anamnestických údajů.Student pracuje s ošetřovatelskou dokumentací, aktivně provádí její analýzu a individuálně ji přizpůsobuje k potřebám nemocného.Student kontinuálně rozvíjení schopnost aplikace a integrace získaných znalostí, vědomostí a postojů v přístupu k interně nemocným a rozvoji profese.Student je schopen propojovat teoretické a praktické dovednosti a postoje v rámci péče o nemocné.

Literatura

ZADÁK, Z., HAVEL, E. Intenzivní medicína na principech vnitřního lékařství. Kazda, A. Kritické stavy. Praha: Galén, 2012. ISBN 978-80-7262-763-9.Schück, O. a kol. Nefrologie pro sestry. Svačina, Š. Poruchy metabolismu a výživy. Praha: Galén, 2010. ISBN 978-80-7262-676-2.Klener, P. et al. Propedeutika ve vnitřním lékařství. Praha: Galén, 2009. ISBN 978-80-7262-643-4.Klener , P. et al. Vnitřní lékařství. Praha: Galén, 2006. ISBN 80-7262-430-X.ZADÁK, M. Výživa v intenzivní péči. Grada Praha, 2003. ISBN ISBN 80-247-03020.

Požadavky

- aktivní účast na seminářích min. 90 %- příprava a prezentace zadaného tématu

Garant

Mgr. Zdeňka PavelkováMUDr. Jana Vondráková, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Jana Vondráková, Ph.D.