Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Péče o handicapované jedince (KOP / NPHAJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOP / NPHAJ - Péče o handicapované jedince, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Systém sledování kvality života. Historie ústavů sociální péče, jejich poslání, funkce a vývoj. Etická a sociální východiska služeb s důrazem na ústavní péči.2. Současný stav ústavní péče v ČR.3. Systém psychiatrické, psychologické péče o klienty v ústavech sociální péče.4. Systém speciálně pedagogické a rehabilitační péče o klienty v ústavech sociální péče.5. Otázky individuální péče o klienty. Case management. Problematika integrace osob s postižením do běžného života, smysluplná činnost osob s postižením, praktické příklady a zkušenosti.6. Metody stimulující rozumovou činnost ve speciální výuce a při praktických činnostech.7. Zahraniční zkušenosti ze zařízeních, která pečují o klienty s postižením.8. Chráněné bydlení a jeho místo v systému péče o klienty s mentálním postižením.9. Nadace, nadační fondy a OPS. Fundraising. Sponzorské dary a jejich význam pro zvyšování kvality péče o osoby s handicapem.10. Práce zdravotníka s pacientem s handicapem a jeho rodinou.

Získané způsobilosti

- student zná systém sledování kvality života jedinců s handicapem- student zná etická a sociální východiska zdravotně sociální a sociální péče- student má ucelené informace o vývoji sociální a zdravotně sociální péče v ČR- student zná systém psychiatrické a psychologické péče o klienty v ústavech sociální péče- student zná systém speciálně pedagogické péče o handicapované klienty- student zná systém rehabilitační péče o handicapované klienty- student se orientuje v otázkách individuální péče o klienty, integrace do běžného života- student zná metody stimulují činnosti jedinců s handicapem- student je seznámen s typy organizací zabývajících se prací s jedinci s handicapem- student je seznámen s chodem zdravotně sociálních zařízení pečujících o handicapované jedince- student zná jednotlivé typy financování zdravotně sociální péče včetně významu sponzorských darů pro zvyšování kvality péče o handicapované jedince- student umí aktivně zjišťovat potřeby handicapovaných jedinců a jejich rodin- student umí pracovat s handicapovaných jedincem a jeho rodinou při jeho hospitalizaci ve zdravotnickém zařízení

Literatura

CHvátalová, H. Jak se žije dětem s postižením po deseti letech. Praha: Portál, 2012. Slowík, J. Komunikace s lidmi s postižením. Praha: Portál, 2010. Legislativní předpisy a zákony týkající se sociální práce, organizace sociálních služeb, nadací, nadačních fondů a OPS. Materiály MPSV ČR. Švarcová, I. Mentální retardace. Praha: Portál, 2011. Horáková, R. Sluchové postižení - úvod do surdopedie. Praha: Portál, 2012. Velemínský, M. Celebretami proti své vůli. Praha: Triton, 2011. Chvátalová, H. Jak se žije dětem s postižením. Praha: Portál, 2012. Kopřiva, K. Lidský vztah jako součást profese - psychoterapeutické kapitoly pro sociální, pedagogické a zdravotnické profese. Praha: Portál, 2013. Matějček. Z. Psychologie nemocných a zdravotně postižených dětí. Jinočany: H+H, 1992. Vágnerová, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál, 2012. Matějček, Z. Rodičům mentálně postižených dětí. Jinočany: H+H, 1992. Jankovský, J. Ucelená rehabilitace dětí s tělesným a kombinovaným postižením. Praha: Triton, 2001. Matoušek, O. Ústavní péče. Praha: Slon, 1999. Michalík, J. a kol. Zdravotní postižení a pomáhající profese. Praha: Portál, 2011.

Požadavky

Porozumění vybranému odbornému tématu z oblasti péče o handicapované jedince, vypracování seminární práce a její prezentace v rámci kolokvia. 90% účast na seminářích, účast na exkurzích.

Garant

Mgr. Dita Nováková, Ph.D.