Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Paliativní péče (KOP / PPAPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOP / PPAPE - Paliativní péče, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Historie paliativní péče, základní terminologie - pojem UTRPENÍ2. Rozvoj nových služeb v rámci terciální péče3. Terminologie: umírání, smrt, příprava na smrt, život po životě, eutanázie4. Hospic a jeho začlenění do systému zdravotní péče. Typy hospicové péče5. Indikační diagnostické skupiny klientů6. Potřeby umírajících a jejich blízkých. Spirituální péče7. Personální management při poskytování hospicové péčeSemináře1. Klinické stavy v hospicové péči2. Péče orientovaná na psychosociální potřeby terminálně nemocných3. Reakce člověka v jednotlivých fázích umírání4. OP o terminálně nemocného pacienta5. Péče orientovaná na biologické potřeby6. Management bolesti (typ a forma bolesti)7. Prevence syndromu vyhoření u poskytovatelů hospicové péče. Relaxační techniky

Získané způsobilosti

Student chápe začlenění paliativní péče jako zdravotnického oboru.Student je schopen zapojení do multidisciplinárního týmu, znát jeho složení a možnosti práce v paliativní péči.Student chápe cíle a filozofii paliativní a hospicové péče.Student je schopen komunikovat s pacientem a rodinou v paliativní péči.

Literatura

Vorlíček, J. Paliativní medicína ( Druhé přepracované a doplněné vydání). Grada Praha, 2006. ISBN ISBN 80- 247-1716.O´Connor M., Aranda S. et al. Paliativní péče pro sestry všech oborů. Praha, 2005. Svatošová, M. Hospice a umění doprovázet. Ecce homo. Praha: Ecce Homo, 1995. ISBN neuvedeno.Misconiová, B. Péče o umírající - hospicová péče. HAŠKOVCOVÁ, H. Thanatologie: nauka o umírání a smrti. Praha: Galén, 2000. ISBN 978-80-7262-471-3.

Požadavky

Požadavky pro udělování zápočtu: 90% účast na seminářích, seminární práce na dané téma

Garant

Mgr. Dita Nováková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Dita Nováková, Ph.D.