Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Akutní a kritické stavy v ošetřov. péči (KOP / PVAKT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOP / PVAKT - Akutní a kritické stavy v ošetřov. péči, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Systém péče o postižené v akutním stavu. Etické problémy v ošetřovatelské péči o kriticky nemocné.2. Ošetřovatelská péče o pacienta v kritickém stavu. Ošetřovatelská péče u speciálních neodkladných stavů3. Ošetřovatelská péče o pacienta v kritickém stavu s interním onemocněním4. Ošetřovatelská péče o pacienta v kritickém stavu s chirurgickým onemocněním5. Ošetřovatelská péče o pacienta s traumatologickou příhodou. Ošetřovatelská péče o pacienta s neurologickou neodkladnou příhodou6. Ošetřovatelská péče u neodkladných stavů v těhotenství a u gynekologických onemocnění7. Ošetřovatelská péče o dítě s akutní příhodou.Semináře:1.-2. Úvod do problematiky akutních a kritických stavů.Koncepce anesteziologie a resuscitacePříjem nemocného na ARO a JIP - zajištění nemocného, role sestryPsychosociální situace dospělých klientů a dětí hospitalizovaných na ARO a JIP3.-4.Zajištění dýchacích cest na ARO I. (endotracheální intubace, tracheotomie..)Ošetřovatelská péče o dýchací cestyOšetřovatelský proces u dítěte s akutním onemocněním dýchacích cest (laryngitida, epiglotitida)5.-6. Přístrojové vybavení na ARO a JIP - role sestry7.-8. Monitorace vitálních funkcí na ARO a JIP - role sestry9.-10. Příprava nemocného na neodkladný operační výkon.Role anesteziologické sestry na operačním sále - celková a místní anestezie11.-12. Akutní stavy v neurochirurgii a traumatologiiOšetřovatelský proces u klienta s poraněním mozkuOšetřovatelský proces u klienta s polytraumatemPéče o dárce orgánů - transplantační zákonAkutní stavy v chirurgiiOšetřovatelský proces u náhlých příhod břišních13.-14. Akutní stavy ve vnitřním lékařstvíOšetřovatelský proces u klienta s akutním postižením kardiovaskulárního systémuOšetřovatelský proces u klienta s poruchami vnitřního prostředíOšetřovatelský proces u klienta se selháním jater a ledvin - kontinuální CVVHD a CVVHDF.

Získané způsobilosti

Student/tka umí identifikovat stav vitální indikaceStudent/tka disponuje vědomostmi a dovednostmi u stavů ohrožujících životStudent/tka je seznámena s prací v multidisciplinárním týmuStudent/tka umí teoreticky poskytnout neodkladnou péči Student/ka je seznámena se specifiky ošetřovatelské péče u akutních stavů v neurochirurgii, traumatologii, chirurgii a interně.Student/ka prokazuje znalosti specifik ošetřovatelské péče péče u akutních stavů v neurochirurgii, traumatologii, chirurgii a interně.Student/ka je schopen/na stanovit ošetřovatelské diagnózy a naplánovat ošetřovatelskou péči u pacientů v akutním stavu Student/ka umí určit a obhájit intervence v ošetřovatelské péči u akutních stavů.Student/ka je schopen/na sestavit plán ošetřovatelské péče u pacientů s akutním onemocněnímStudent/ka má teoretické znalosti přístrojového vybavení na ARO a JIP.Student/ka je schopen/na monitorovat vitální funkce u pacientů v akutním stavu.Student/ka je umí teoreticky popsat přípravu nemocného na neodkladný operační výkon.Student/ka je schopen/na popsat roli anesteziologické sestry na operačním sále.Student/ka je schopna propojovat teoretické a praktické dovednosti a postoje v rámci péče o nemocné v akutním stavu.

Literatura

ŠEVČÍK, P. et al. Intenzivní medicína. Praha: Galén, 2003. ZADÁK, Z., HAVEL, E. Intenzivní medicína na principech vnitřního lékařství. HANDL,B. Monitorování pacientů v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči - vybrané kapitoly. IDVPZ, Brno, 2007. ISBN 978-80-7013-459-7.KAPOUNOVÁ, G. Ošetřovatelství v intenzivní péči. Praha : Grada, 2007. ISBN 978-247- 1830-9.ADAMS, B., HAROLD, C., E. Sestra a akutní stavy od A do Z. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN neuvedeno.POKORNÝ, J. a kol. Urgentní medicína. Praha: Galén, 2004. ISBN 80-7262-259-5.Vyhláška č. 92/2012 o požadavcích na minimální technické a věcné vybavení zdravotnických zařízení a kontaktních pracovišť domácí péče. Vyhláška č. 99/2012 o požadavcích na minimální personální zabezpečení zdravotních služeb. ZADÁK, Z. Výživa v intenzivní péči. Praha: Grada, 2002. PACHL, ROUBÍK:. Základy anesteziologie a resuscitační péče. Karolinum vydavatelství UK, 2003. ISBN 80-246-0479-5.KASAL, E. a kol. Základy anesteziologie, resuscitace, neodkladné mediciny a intenzivní péče pro lékařské fakulty. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2003. ISBN 80-246-0556-2.Vyhláška č. 55/2011 o činnostech zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků.

Požadavky

Požadavky na získání zápočtu: - 90% docházka- Seminární práce ve skupině (minimálně 1 konzultace)- zápočtový test (80% úspěšnost)Témata seminárních prací: Ošetřovatelská péče o pacienty s poraněním mozku Ošetřovatelská péče o pacienty s polytraumatemPéče o dárce orgánů, transplantace orgánů, transplantační zákonOšetřovatelská péče o pacienty v šokovém stavuRozšířená resuscitacePožadavky na získání zkoušky: ústní forma

Garant

Mgr. František Dolák, Ph.D.MUDr. Ivan FantaPhDr. Andrea Hudáčková, Ph.D.MUDr. Bohuslav Kuta, MBAMUDr. Ivo Staněk

Vyučující

MUDr. Ivan FantaMUDr. Bohuslav Kuta, MBAMUDr. Ivo StaněkMgr. František Dolák, Ph.D.PhDr. Andrea Hudáčková, Ph.D.