Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy teorie ošetřovatelství (KOP / RKZTO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOP / RKZTO - Základy teorie ošetřovatelství, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.týden:Charakteristika práce na základních odděleních ? spolupráce jednotlivých oddělení s rtg oddělením. Základní zdravotnická dokumentace. Postup při přijímání nemocných.2.týden:Ochrana personálu a nemocných před infekcí. Protiepidemický režim. Dekontaminační postupy. Péče o ruce. Dezinfekce. Sterilizace. Pomůcky k jednomu použití. Zásady pro zacházení se sterilním materiálem.3.týden:Manipulace s nemocnými. Pomoc při svlékání a oblékání, manipulace s těžce nemocnými araněnými. Manipulace s dětským pacientem.4.týden:Základní fyziologické funkce a jejich sledování.5.týden:Vyprazdňování nemocných: klyzma, cévkování ženy, cévkování muže.6.týden:Léky a jejich podávání. Podávání léků per os.7.týden:Podávání léků injekcemi: subkutánní, intramuskulární a intravenózní. Aplikace kyslíku.8.týden:Infúze: příprava, asistence a zabezpečení nemocného.9.týden:Základní chirurgické nástroje. Obvazová technika. Převazování ran.10.týden:Příprava sterilního stolku. Základní postupy instrumentování při intervenčních radiologických výkonech.

Získané způsobilosti

-Student má osvojeny vědomosti a dovednosti z oblasti saturace základních potřeb klienta/pacienta.-Student dokáže prakticky realizovat "celostní péči" o jednotlivce, chápe význam uspokojení potřeby jistoty a bezpečí u jednotlivce.-Student zná standardní ošetřovatelské postupy a v praxi je dodržuje. -Student si uvědomuje důsledky neprofesionálních intervencí v poskytování individuální péče

Literatura

Tóthová, V. Kapitoly z ošetřovatelství. (Pro posluchače studijního programu Radiologický asistent). České Budějovice: ZSF, 1999. ISBN 80-7040-332-2.Krišková, A. et al. Ošetrovateĺské techniky: metodika sesterských činností. Martin: Osveta, 2006. ISBN 808063-202-2.Rozsypalová, M., Šafránková, A. Ošetřovatelství I. Praha: Informatorium, 2002. ISBN 80-86073-96-3.Rozsypalová, M., Haladová, E., Šafránková, A. Ošetřovatelství II. Praha: Informatorium, 2002. ISBN 80-86073-97-1.

Požadavky

90% docházkaaktivita ve výucepraktické dovednostiindividuální příprava

Garant

Mgr. Jana MaňhalováPhDr. Věra Stasková

Vyučující

Mgr. Jana MaňhalováPhDr. Věra Stasková