Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelství a první pomoc (KOP / SSOPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOP / SSOPP - Ošetřovatelství a první pomoc, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. (2 hod.) Představení předmětu, charakterové vlastnosti sestry, multidisciplinární tým. Globální přístup k rozvoji ošetřovatelské praxe v zemi. Ošetřovatelství jako vědní obor. Filosofie ošetřovatelství.2. (2 hod.) Koncepce ošetřovatelství. Organizace a řízení ošetřovatelské péče v ústavních zdravotnických zařízeních a v domácím prostředí. Formy a metody poskytování ošetřovatelské péče v ambulantní a ústavní péči.3. (2 hod.) Maslowova hierarchie potřeb, bio-psycho-sociální jednota organismu, vztah motivace a potřeb, klasifikace potřeb.Ošetřovatelský proces - fáze. Dokumentace ošetřovatelské péče - příjem, překlad, propuštění. Dokumentace dle modelu Gordonové (13 domén), základy farmakoterapie.4. (2 hod.) Organizace ošetřovatelské péče o nemocné na odděleních následné péče. Problematika spolupráce multidisciplinárního týmu se zaměřením na spolupráci ve zdravotně sociální oblasti.5. (2 hod.) Organizace ošetřovatelské péče o nemocné na odděleních rehabilitační péče. Problematika spolupráce multidisciplinárního týmu se zaměřením na spolupráci ve zdravotně sociální oblasti.6. (4 hod.) Organizace a řízení ošetřovatelské péče na základních interních a chirurgických odděleních. Multidisciplinární tým.7. (2 hod.) Organizace a řízení ošetřovatelské péče na dětském oddělení, problematika spolupráce multidisciplinárního týmu při péči o dětského pacienta se zaměřením na zdravotně sociální problematiku.8. (4 hod.) Organizace a řízení ošetřovatelské péče na speciálních oddělení, problematika spolupráce multidisciplinárního týmu se zaměřením na zdravotně sociální problematiku.9. (2 hod.) Organizace a řízení ošetřovatelské péče v domovech pro seniory a v zařízení poskytující pečovatelskou službu. Problematika spolupráce multidisciplinárního týmu se zaměřením na zdravotně sociální problematiku.10. (6 hod.) První pomoc - základní pojmy, obecné zásady, základní a rozšířená neodkladná resuscitace. Zásady KPR u dospělých a dětí. Specifika první pomoci u dětí. První pomoc - zástava krvácení, poranění kostí a kloubů, ošetření popálenin a poleptání. Obvazová technika.

Získané způsobilosti

Student je schopen určit a obhájit nutnost profesního i osobního rozvoje.Student umí definovat principy efektivní komunikace ve vztahu k nemocnému.Student prokazuje základní znalosti z terminologie ošetřovatelství - včetně ošetřovatelského procesu, uspokojování potřeb.Student chápe organizaci poskytované péče a návaznost spolupráce na interním, chirurgickém, dětském oddělení, oddělená následné a rehabilitační péčeStudent chápe organizaci a řízení ošetřovatelské péče v domovech pro seniory a v zařízení poskytující pečovatelskou službu.Student umí přistupovat k nemocného jako individualitě z hlediska holistického pojetí.Student zná základy první předlékařské pomoci, Student umí poskytnout nedokladnou KPR u dospělých a dětíStudent se orientuje v zásadách poskytování první pomoci při stavění krvácení, poranění kostí a kloubů, popáleninách a poleptáníStudent umí použít základní obvazové techniky v praxi

Literatura

Tóthová, V. Ošetřovatelství pro obor Rehabilitační péče o postižené děti, dospělé a staré osoby. Č. Budějovice: ZSF JU, 2000. ISBN 80-7040-454-X.Soafer, B. Bolest. Praha: Grada, 1997. Svatošová, M. Hospice a umění doprovázet. Ecce homo. Praha: Ecce Homo, 1995. ISBN neuvedeno.DOENGES, E. M., MOORHOUSE, F. M. Kapesní průvodce zdravotní sestry. Praha: Grada Publishing, 2001. ISBN 80-77169-294-8.Mastiliaková, D. Holistické přístupy v péči o zdraví. Brno: IDVPZ, 1994. KOZIEROVÁ, B.,ERBOVÁ, G., OLIVIEROVÁ, R. Ošetrovatelstvo. Martin: Osveta, 1995. Tóthová,V. a kol. Ošetřovatelský proces a jeho realizace. Praha:Triton, 2009. ISBN 978-80-7387-286-1.Rozsypalová, M., Šafránková, A. Ošetřovatelství I. Praha: Informatorium, 2002. TRACHTOVÁ, E. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. Brno: IDV ZP, 1999. ISBN 80-7013-324-4.MASTILIAKOVÁ, D. Úvod do ošetřovatelství I. Praha: Karolinum, 2002. ISBN 80-246-0429-9.MASTILIAKOVÁ, D. Úvod do Ošetřovatelství II. Praha: Karolinum, 2002. ISBN 80-246-0428-0.

Požadavky

90 % účast na seminářích a exkurzích, aktivita ve výuce, úspěšné absolvování písemného testu

Garant

Mgr. Pavel Scholz, Ph.D.Mgr. Andrea Scholzová FestováPhDr. Věra Stasková

Vyučující

Mgr. Pavel Scholz, Ph.D.Mgr. Andrea Scholzová FestováPhDr. Věra Stasková