Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy pedagogiky a edukace (KOP / ZBZPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOP / ZBZPE - Základy pedagogiky a edukace, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Současná pedagogika jako věda o edukaci. Předmět pedagogiky, edukační realita, edukační prostředí.2. Edukační činnost, výsledky a efekty edukačních procesů.3. Základní pedagogické termíny, pojmy. Vzdělávání a výchova.4. Obecný model edukačního procesu.5. Edukační model jako druh sociální interakce.6. Žák jako subjekt edukace, osobnostní charakteristika edukátora (učitele)7. Výchova a aktuální otázky v profesním přístupu.8. Výchovné metody a jejich využití ve zdravotnictví.9. Výchovné styly.10. Další vzdělávání, celoživotní učení .11. Hodnotová orientace společnosti a jednotlivce.12. Pedagogická interakce, komunikační kompetence v praci asistenta veřejného zdraví.13. Formy sociálních komunikací a jejich význam v sociálně-pedagogické praxi.14. Metodologie obecné a sociální pedagogiky.Semináře:1. Pedagogika a její vztah k činnosti zdravotnického pracovníka. Faktory rozvoje lidského jedince v kontextu s onemocněním.2. Cíle a obsah pedagogického působení na jedince. Faktory ovlivňující pedagogické působení na jedince.3. Výchovné působení na jedince a jeho etapy. Efektivita výchovného procesu u jedince, výchovné zásady.4. Osobnost zdravotnického pracovníka jako učitele. Osobnost nemocného jako objektu edukace.5. Metody edukace nemocného. Faktory ovlivňující edukaci nemocného.6. Uplatnění obecné a sociální pedagogiky v práci asistenta veřejného zdraví.7. Biologické a sociální faktory v rozvoji osobnosti, faktory sociální determinace výchovy.8. Prostředí a výchova, typologie prostředí, funkce prostředí ve výchově.9. Výchovné působení školy, výchovných a sociálních zařízení, medií, rodiny, vrstevnických skupin.10.Sociálně výchovné působení v minoritních a rizikových skupinách , práce s komunitami.11.Multikulturní výchova, význam lokálního a regionálního prostředí pro výchovu.12.Výchova ke zdravému životnímu stylu, duševní hygiena.13.Prevence a řešení sociálně patologických jevů.14.Formy a metody sociálně-výchovného působení institucí zaměřených na resocializacia reedukaci.

Získané způsobilosti

1. osvojení základních pojmů z obecné a sociální pedagogiky v návaznosti na potřeby praxe v oblasti ochrany veřejného zdraví2. zvládnutí praktických dovedností tvorby edukačních produktů v oblasti zdravotní výchovy3. prohloubení vědomostí o prostředcích, formách a zásadách edukace 4. rozšíření poznatků o významu rodiny, výchovných zařízení, prostředí vrstevnických skupin, lokálního a regionálního prostředí a medií pro výchovu5. zvládnutí praktických postupů a metod pedagogického výcviku6. využití pedagogických disciplín v práci asistenta veřejného zdraví

Literatura

Průcha,J. Moderní pedagogika. Praha, Portál. 1998. PRŮCHA (ed.) J. Pedagogická encyklopedie. Praha: Portál., 2009. ISBN 9788073675462.VALENTA, J. Didaktika osobnostní a sociální výchovy. Praha: Grada Publishing, a.s., 2014. ISBN 9788024744735.Květinová, L. Edukace dětí se speciálními potřebami v raném a předškolním věku. Brno: Paido, 2004. Vítková,M. Integrativní speciální pedagogika. Paido 2005. PRŮCHA (ed.) J. Pedagogická encyklopedie. Praha: Portál., 2009. ISBN 9788073675462.ČÁBALOVÁ, D.:. Pedagogika. Praha: Grada Publishing, a.s., 2011. ISBN 978-80-247-2993-0.Vybíral, Z.:. Psychologie lidské komunikace. Praha, Portál 2000. Juřeníková P. Zásady edukace v ošetřovatelské praxi. Grada Publishing, Praha, 2010.

Požadavky

1. 80-ti procentní docházka na seminářích2. aktivní zapojení v rámci aplikovaných skupinových či individuálních výcvikových metod3. Zpracování seminární práceTéma seminární práce - studenti zpracují seminární práci na vlastní téma (v souvislosti s tématickým plánem předmětu) či na téma z navržených okruhů. Pro zpracování mohou studenti využít všechny dostupné odborné zdroje (internet, knihy, články apod.) a to pouze za předpokladu řádného citování. Lze využít e-knihy - viz http://www.lib.jcu.cz/docs/ak-eknihy-navod.pdf. Řídí se pokyny fakulty na www.zsf.jcu.cz (strana 4522).Rozsah práce - 4 až 5 stran (obálka se nezapočítává), řádkování 1,5 řádku, MICROSOFT WORD, TIMES 12, okraje 2,5 cm, stránky očíslujte - vyjma obálky, práci zarovnejte do bloku.Grafická úprava obálky práce - hlavička bez znaku JU, tj. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, název předmětu, název seminární práce, jméno a příjmení studenta, kontaktní e-mail, ročník, obor, kdy a kde byla práce zpracována.Termín odevzdání písemné seminární práce - bude domluven na první výuce.

Garant

Mgr. Ing. Renata Švestková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ing. Renata Švestková, Ph.D.