Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kurz znakového jazyka (KPP / AOZNŘ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / AOZNŘ - Kurz znakového jazyka, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Teoreticko-praktický úvod k základním principům užití českého znakového jazyka.Výklad zákonů - Zákon o znakové řeči a jeho novela Zákon o komunikačních systémech neslyšících a hluchoslepých osob.Kultura neslyšících - hodnoty, zvyky, tradice, organizace.Historie znakového jazyka - vznik a vývoj ZJ. Vývoj postavení neslyšících ve společnosti. Vzdělávání SP - vývoj, současné trendy.Znakový jazyk - ČZJ jako lingvistická struktura, základní aspekty stavby ZJ.Prstová abeceda.Konverzační témata - znaková zásoba jednotlivých témat a užití v praxi :Setkání, pozdravy.Rodina, komunikace v rodině.Bydlení - město, vesnice.Denní režim. Potraviny.Časové údaje. Číslovky. Počasí.Oblečení. Barvy.Volný čas. Cestování.Zájmy - život rodiny. Sport.Studium - typy škol. Povolání. Zaměstnání.Zdravotnictví.Příroda. Zvířata.Vánoce.Užití znakového jazyka v běžných situacích - simulace situací v běžném životě ( úřad, policie, lékař,?)Přímý praktický výcvik - využití získaných komunikačních dovedností v přímém kontaktu s osobouse sluchovým postižením.Souhrn.

Získané způsobilosti

Student pochopí a zvládne základní aspekty stavby znakové řeči. Získá základní komunikační schopnosti a ověří si vše v prostředí neslyšících dětí. Užití znakového jazyka v běžných situacích.

Literatura

Krahulcová, B. Komplexní komunikační systém těžce sluchově postižených. Praha, Karolinum, 1996. Exp. pracovní texty - Kurz ZŘ - Čes. unie neslysících. 1995. Hrubý, J. Průvodce neslyšících a nedoslýchavých po jejich vlastním osudům I. a II. díl. FRPSP, Septima. 1997. Kolektiv. Slovník znakové řeči. Horizont. 1988. Růžičková, M. Učíme se českou znakovou řeč, septima. 1997. Potměšil, M. Všeobecný slovník českého znakového jazyka, Fortuna, Praha, 2002, 2006. 1999. Růžičková, M. Znakuj, znakujeme, znakujte. Gong. 1998.

Požadavky

Překlad textu do znakové řeči, konverzace na dané téma, rozhovor se sluchově postiženým

Garant

Mgr. Radka Pechová-Filipová

Vyučující

Mgr. Radka Pechová-Filipová