Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotnická psychologie (KPP / BZDPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / BZDPS - Zdravotnická psychologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Úvod do zdravotnické psychologie.2. Osobnostní předpoklady k výkonu zdravotnického povolání.3. Adaptace, maladaptace, profesionální deformace.4. Vztahy mezi nemocným a ošetřujícím personálem.5. Subjektivní prožívání nemoci.6. Strach, úzkost a bolest.7. Stres, druhy zátěže.8. Hranice lidských možností, syndrom vyhoření.9. Specifika pacienta psychicky nemocného.10. Specifika pacienta interně, chirurgicky a onkologicky nemocného, specifika pacienta transplantovaného.11. Problematika tělesně postižených.12. Rozdíly mezi pohlavími.13. Dětský pacient.14. Zvládání agresivního chování.Semináře:1. Základní komunikační dovednosti v kontaktu s nemocnými.2. Autoplastický obraz nemoci.3. Sociální postavení nemocného.4. Stud nemocných a pocity méněcennosti.5. Přecitlivělost, vztahovačnost, adaptační potíže.6. Zdravotník jako nemocný.7. Pacient s poruchou hybnosti.8. Pacient mentálně retardovaný9. Pacient sociokulturně znevýhodněný.10. Pacient smyslově postižený.11. Umírání a smrt.12. Hospitalizmus.13. Komunikace na pracovišti.14. Základní principy duševní hygieny.

Získané způsobilosti

Student umí charakterizovat zralou osobnost, rozumí subjektivnímu prožívání nemoci, chápe rozdíl mezi postojem zdravotníků a nemocného k nemoci, rozumí prožívání nemoci v čase, zná projevy profesionální psychické deformace a rizika vzniku burn-out syndromu.

Literatura

Kratochvíl, S. Jak žít s neurózou. Praha, Portál, 2002. Kalina, K. Jak žít s psychózou. Praha Portál, 2001. Honzák, R. Komunikační pasti v medicíně. Praha Galén, 1999. Kopřiva, K. Lidský vztah jako součást profese. Praha Portál. 1997. KŘIVOHLAVÝ, J. Psychologie zdraví. Praha, Portál, 2001. Beran, J. Psychoterapeutický přístup v klinické praxi. Praha HaH, 1996. HAŠKOVCOVÁ, H. Thanatologie: nauka o umírání a smrti. Praha: Galén, 2000. ISBN 978-80-7262-471-3.Jankovský, J. Ucelená rehabilitace dětí s tělesným a kombinovaným postižením. Somatopedická a psychologická hlediska. Druhé doplněné vydání. Praha: Triton, 2006.

Požadavky

Vypracování písemné seminární práce a aktivní účast na seminářích je předpokladem udělení zápočtu. V rámci ústní zkoušky prokázání schopnosti formulovat a argumentačně podpořit vlastní názory ve vztahu k prostudované literatuře. Znalost témat probíraných v rámci přednášek a seminářů.

Garant

Mgr. Václav ŠnorekPhDr. Vlastimila Urbanová

Vyučující

PhDr. Vlastimila Urbanová