Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Logopedie-surdopedie (KPP / FFLOS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / FFLOS - Logopedie-surdopedie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Pojem a význam logopedie. Ontogeneze řeči, poruchy komunikačního rázu2. Integrace dětí s vážnými logopedickými problémy do běžné školské péče. Internátní péče, ústavní výchova3. Pojem a význam surdopedie4. Sluchové vady a poruchy ? základní klasifikace, kompenzační možnosti. Specifika práce v zařízeních pro sluchově postižené (metody a formy práce, pomůcky)5. Integrační tendence a způsoby odborného přístupu. Síť zařízení v logopedické a surdopedické oblasti6. Odborná literatura s logopedickým a surdopedickým zaměřením, výběr základních kapitol, pojmy, rozborové přístupy7. Síť škol v daných oblastech ? orientace, příjem dětí, prostupnost8. Otázky profesní přípravy jedinců s těžkým sluchovým handicapem (obory, uplatnění)9. Návštěva speciálního (logopedického či surdopedického) zařízení10.Principy Úmluvy o právech dítěte se specifikací pro danou oblast. Možnosti společenského zapojení - kluby, zájmové organizace, občanská sdružení apod.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v základní problematice postižení v oblasti komunikace, získá přehled o systému práce v zařízeních logopedického a surdopedického charakteru, pochopí principy speciálně pedagogické práce, zvládá základní aspekty diagnostiky. Seznámí se se základy technického vybavení dítěte se sluchovým postižením. Nárys problémů profesní přípravy.

Literatura

Klenková, J. Diagnostika předškoláka: správný vývoj řeči dítěte, Brno, MC 2003. 2003. Klenková, J. Kapitoly z logopedie. 2. přeprac. vydání, Brno, Paido, 2000, 94 s. 2000. Kutálková, D. Logopedická prevence. 3. vyd., Praha, Portál, 2002, 213 s. 2002. Bytešníková, I. Logopedie & surdopedie, Brno, Paido, 2007. 2007. Neubauer, K. Logopedie - učební text pro bakalářské studium speciální pedagogiky, Hradec Králové, Gaudeamus, 2001, 81 s. 2001. Hrubý, J. Velký průvodce neslyšících a nedoslýchavých po jejich vlastním osudu, Septima Praha, 1998. 1998. Renotiérová, M., Ludíková, L. et al. Speciální pedagogika. Olomouc, Pedagogická fakulta UP, 2004, 313 s. 2004. Kocurová, M. Speciální pedagogika pro pomáhající profese, Plzeň, Západočeská univerzita, 2002, 209 s. 2002.

Požadavky

Seminární práce, ústní prověrka

Garant

Mgr. Lenka ČížkováPhDr. Eva Doležalová

Vyučující

Mgr. Lenka ČížkováPhDr. Eva Doležalová