Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Spec.pedag. - logopedie a surdopedie (KPP / LLLSU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / LLLSU - Spec.pedag. - logopedie a surdopedie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Nástin historického vývoje logopedické péče a její organizace v současnosti2. Logopedie - základní pojmy, vymezení oboru3. Prostředky logopedické péče - logopedická intervence4. Narušená komunikační schopnost5. Pojem a význam surdopedie jako speciálně pedagogické vědní disciplíny.6. Sluchové vady a poruchy - základní klasifikace. Kompenzační možnosti.7. Specifika práce v zařízeních pro sluchově postižené (metody a formy práce, pomůcky).8. Síť zařízení v logopedické oblasti. Síť zařízení v surdopedické oblasti.Semináře:1. Síť škol v daných oblastech - orientace, příjem dětí, prostupnost.2. Otázky profesní přípravy jedinců s těžkým sluchovým handicapem (obory, uplatnění).3. Etiologie, diagnostika, klasifikace a terapie vybraných kategorií narušené komunikační schopnosti3. Návštěva speciálního surdopedického zařízení.4. Orientační logopedické vyšetření

Získané způsobilosti

Student získá přehled o systému práce v zařízeních logopedického a surdopedického charakteru, pochopí principy speciálně pedagogické práce, zvládá základní aspekty diagnostiky, porozumí podstatě postižení v komunikační sféře.

Literatura

KLENKOVÁ, J. Kapitoly z logopedie. Brno: Paido, 1996. KRAHULCOVÁ, B. Komunikace sluchově postižených. Praha: Karolinum, 2002. BULOVÁ, A. Komunikace sluchově postižených. In VÍTKOVÁ, M. Integrativní speciální pedagogika. Brno: Paido, 1998. KUTÁLKOVÁ, D. Logopedická prevence. Praha: Portál, 1996. LECHTA, V. Logopedické repetitorium. SPN Bratislava, 1990. HORÁKOVÁ, R. Specifika vývoje a včasná pedagogická intervence u dětí se sluchovým postižením. In Opatřilová, D. (ed.) Pedagogicko psychologické poradenství a intervence v raném a předškolním věku u dětí se speciálními vzdělávacími potřebami. s.243-281. Brno: MU, 2006. BULOVÁ, A. Uvedení do surdopedie. In PIPEKOVÁ, J. et al. Kapitoly ze speciální pedagogiky. Brno: Paido, 1998. HORÁKOVÁ, R. Úvod do surdopedie. In Pipeková, J. (ed.) Kapitoly ze speciální pedagogiky. s. 127-143. Brno: MU, 2006. HRUBÝ, J. Velký průvodce neslyšících a nedoslýchavých po jejich vlastním osudu. Praha: Septima, 1998. JANOTOVÁ, N. Kapitoly o integraci sluchově postižených. Praha: Septima, 1996. MONATOVÁ, L. Pedagogika speciální. Brno: MU, 1996.

Požadavky

Prokázaní adekvátních znalostí týkajících se speciálně pedagogické péče logopedického a surdopedického charakteru v rámci kolokvia. Opora ke studijnímu předmětu: k dispozici jsou studijní strukturované texty Speciální pedagogika - logopedie, Speciální pedagogika - surdopedie, se stanovením úkolů pro studenta, stanovením kontrolních otázek, připravením přehledem základní logopedické a surdopedické literatury.Podpora pro kombinovanou formu: http://www.zsf.jcu.cz/studium/studijni-programy-obory-kurzy/podpurne-studijni-texty/rpb/

Garant

Mgr. Lenka ČížkováPhDr. Eva Doležalová

Vyučující

Mgr. Lenka ČížkováPhDr. Eva Doležalová