Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná pedagogika (KPP / LLOPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / LLOPE - Obecná pedagogika, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Pedagogika jako věda o edukaci.2. Základní pedagogické pojmy.3. Postavení pedagogiky mezi vědami.4. Edukační proces a determinanty vzdělávání.5. Metody využívané v pedagogické praxi.Seminář:1. Výchova a vývoj jedince.Výchovné prostředky. Výchovné zásady.2. Alternativní školství. Vzdělávací systém v ČR. Celoživotní vzdělávání.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o pedagogické oblasti a informace o problémech současné školy. Základní pedagogické dovednosti, postavení pedagogiky v rámci společenských věd a jednotlivé pedagogické disciplíny. Student porozumí základním pedagogickým a didaktickým pojmům: výchova, vzdělávání, edukační realita a edukační prostředí.

Literatura

Hartl, P. Kompendium pedagogické psychologie dospělých. Praha Karolinum, 1999. PRŮCHA, J. Moderní pedagogika. Praha: Portál, 2005. ISBN 80-7367-047-X. PRŮCHA, J. - WALTEROVÁ, E. - MAREŠ, J. Pedagogický slovník. 3. vydání. Praha: Portál, 2001. ISBN 80-7178-579-2. Průcha, J.:. Přehled pedagogiky. Portál, Praha 2000. Čáp, J. - Mareš, J.:. Psychologie pro učitele. Praha, Portál, 2001. Vágnerová, M.:. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha, Grada 2004. JŮVA, V.:. Úvod do pedagogiky. Brno: Paido, 1997.

Požadavky

1. 100-ti procentní docházka na seminářích.2. Orientace v předmětu pedagogiky.3. Rozprava k seminární práci v rámci kolokvia.Téma seminární práce - studenti zpracují seminární práci na vlastní téma (v souvislosti s tématickým plánem předmětu) či na téma z navržených okruhů. Pro zpracování mohou studenti využít všechny dostupné odborné zdroje (internet, knihy, články apod.) a to pouze za předpokladu řádného citování. Lze využít e-knihy - viz http://www.lib.jcu.cz/docs/ak-eknihy-navod.pdf. Řídí se pokyny fakulty na www.zsf.jcu.cz (strana 4522).Rozsah práce - 4 až 5 stran (obálka se nezapočítává), řádkování 1,5 řádku, MICROSOFT WORD, TIMES 12, okraje 2,5 cm, stránky očíslujte - vyjma obálky, práci zarovnejte do bloku.Grafická úprava obálky práce - hlavička bez znaku JU, tj. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, název předmětu, název seminární práce, jméno a příjmení studenta, kontaktní e-mail, ročník, obor, kdy a kde byla práce zpracována.Termín odevzdání písemné seminární práce - bude domluven na první výuce.

Garant

Mgr. Ing. Renata Švestková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ing. Renata Švestková, Ph.D.