Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální pedagogika - tyflopedie (KPP / LLTFL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / LLTFL - Speciální pedagogika - tyflopedie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Tyflopedie (oftalmopedie) - základní pojmy, vztah k dalším vědním disciplínám. Zrakové postižení, typy, důsledky, kompenzační možnosti.2. Specifika práce ve školách pro zrakově postižené (metody a formy práce). Integrace zrakově postižených do podmínek běžných škol (podmínky, předpoklady).3. Poradenské instituce v oblasti servisu daného zaměření, spolupráce s rodinou. Profesní příprava a možnosti uplatnění.4. Síť škol a školských zařízení pro zrakově handicapované.Semináře:1. Základní legislativní rámec speciálně pedagogické péče. Práce s dokumentací dětí při respektování ochrany osobních dat.2. Terénní praxe - možnosti profesního uplatnění (spolupráce s Úřadem práce).3. Návštěva Tyflokabinetu, Tyfloservisu.4. Centra rané péče, speciální školy - hospitace, rozbory, technická vybavenost, dokumentační úroveň.

Získané způsobilosti

Student získává teoreticko-praktický rámec nejzákladnějších informací - dovedností, které jej orientují v tyflopedicko-oftalmopedických strukturách a praktické stránce specifik oborové integrace - inkluze.

Literatura

PIPEKOVÁ, J. Kapitoly ze speciální pedagogiky. Brno: Paido, 1998. KVĚTOŇOVÁ-ŠVECOVÁ, L. Oftalmopedie. Brno: Paido, 1998. MONATOVÁ, L. Pedagogika speciální. MU Brno, 1996. ČÁLEK, O. Vývoj osobnosti zrakově postižených. UK Praha, 1991. KEBLOVÁ, A. Integrované vzdělávání dětí se zrakovým postižením. Septima Praha, 1998. SOVÁK, M. Nárys speciální pedagogiky. SPN, Praha, 1982. POŽÁR, L. A KOL. Školská integrácia detí a mládeže s poruchami zraku. UK Bratislava, 1996.

Požadavky

Porozumění vybranému odbornému textu z oblasti tyflopedie - ústní prezentace v rámci kolokvia.Prokázání všestranné orientovanosti v multi-oborové problematice tyflopedických disciplin.Opora ke studijnímu předmětu: Presentován a postoupen specializovaný, odborný text, obeznamující studenta s podstatou i kontextovým rámcem oborové teorie i praxe. Mimořádně zohledněny jsou náročné aspekty dané problematiky, zvláště vzhledem ke studentovu převážnému přístupu zdravého jedince. Adept speciálně-pedagogického studia je takto vybaven orientačním plánem oboru, který mu ihned v úvodu práce předestírá základní sumu oborových problémů a poskytuje maximální prostor k získávání jakýchkoli bližších informací.Zveřejnění tohoto textu prostřednictvím webových stránek JCU dále studentovi poskytuje tuto orientačně informativní možnost v nadčasové permanenci.Podpora pro kombinovanou formu: http://www.zsf.jcu.cz/studium/studijni-programy-obory-kurzy/podpurne-studijni-texty/rpb/

Garant

Mgr. Petr Jánský, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petr Jánský, Ph.D.