Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nestátní neziskový sektor (KPP / MNNSK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / MNNSK - Nestátní neziskový sektor, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Neziskové organizace v ČR - neziskový sektor v zahraničí. Neziskový sektor - obecné otázky řízení neziskových organizací.2. Typologie organizací neziskového sektoru. Právní minimum NNO - způsoby vzniku a zániku NNO.3. Neziskový sektor a státní správa a samospráva.4. Finanční řízení neziskové organizace, ekonomické minimum. Fundraising.5. Otázky pojištění v NO, státní dotační politika, finanční plánování a marketing.6. Práce s veřejností, práce s médii, kooperace a konkurence v NO.7. Lidský faktor v řízení neziskové organizace. Personální politika nestátního neziskového sektoru.8. Strategické plánování v neziskové organizaci.9. Smluvní vztahy v nestátním neziskovém sektoru.10.Metody monitorování a hodnocení činnosti NO.Semináře:1. Praktická tvorba stanov vybrané neziskové organizace.2. Tvorba projektu.3. Žádost o grant.4. Psaní životopisu.5. Výroční zpráva.6. Práce s médii.7. Tisková konference a její pravidla.8. Pořádání benefičních akcí a sbírek.9. Nácvik práce s dobrovolníky.10.Nácvik strategie řízení kolektivu.

Získané způsobilosti

1. Orientuje v základních dokumentech, předpisech a činnostech v neziskové sféře v ČR.2. Rozumí hodnotám a cílům neziskových organizací pracujících ve zdravotně sociální oblasti.3. Samostatně studuje odbornou literaturu a materiály, orientuje se v informačních zdrojích neziskových organizací.4. Je schopen připravit projekt pro založení neziskové organizace.

Literatura

FRIČ, P.:. Neziskové organizace a ovlivňování veřejné politiky (Rozhovory o neziskovém sektoru II.). Praha: Agnes, 2000. ISBN neuvedeno.FRIČ, P. et al.:. Strategie rozvoje neziskového sektoru. Praha: Fórum dárců, 2000. ISBN neuvedeno.ŠIMKOVÁ, E. Management a marketing v praxi neziskových organizací. Hradec Králové: Gaudeamus, 2008. ISBN 978-80-7041-083-7.RŮŽIČKOVÁ, R. Neziskové organizace. Vznik, účetnictví, daně. Olomouc: Anag, 2006. ISBN 80-7263-343-0.REKTOŘÍK, J. a kol.:. Organizace neziskového sektoru, základy ekonomiky, teorie a řízení. Praha: Ekopress, 2007. ISBN 978-80-86929-25-5.ŠEDIVÝ, M., MEDLÍKOVÁ, O. Úspěšná nezisková organizace. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2707-3.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích (100%), zpracování seminární práce, rozprava k seminární práci v rámci kolokvia.Téma seminární práce - studenti zpracují seminární práci na vlastní téma (v souvislosti s tématickým plánem předmětu) či na téma z navržených okruhů. Pro zpracování mohou studenti využít všechny dostupné odborné zdroje (internet, knihy, články apod.) a to pouze za předpokladu řádného citování. Lze využít e-knihy - viz http://www.lib.jcu.cz/docs/ak-eknihy-navod.pdf. Řídí se pokyny fakulty na www.zsf.jcu.cz (strana 4522).Rozsah práce - 4 až 5 stran (obálka se nezapočítává), řádkování 1,5 řádku, MICROSOFT WORD, TIMES 12, okraje 2,5 cm, stránky očíslujte - vyjma obálky, práci zarovnejte do bloku.Grafická úprava obálky práce - hlavička bez znaku JU, tj. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, název předmětu, název seminární práce, jméno a příjmení studenta, kontaktní e-mail, ročník, obor, kdy a kde byla práce zpracována.Termín odevzdání písemné seminární práce - bude domluven na první výuce.

Garant

Mgr. Jan Šesták, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Šesták, Ph.D.