Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická psychologie (KPP / PVKLP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / PVKLP - Klinická psychologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Definice oboru, vymezení předmětu, vztah k obecným a speciálním psychologickýmdisciplinám.2. Specifika člověka se somatickým onemocněním.3. Specifika člověka s psychickým onemocněním.4. Nemoc jako náročná životní situace.5. Komunikace se specifickými skupinami klientů.6. Neurotické poruchy.7. Psychotické poruchy.8. Sebevražedné chování.9. Psychická deprivace a subdeprivace. Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě.10. Minoritní sociální skupiny. Interkulturní psychologie.11. Psychická zátěž, burn-out, supervize.12. Komunitní péče, systémy komunitní péče.13. Úvod do psychiatrické rehabilitace.14. Role profesí v multidisciplinárním týmu.Semináře1. Definice oboru, vymezení předmětu, vztah k obecným a speciálním psychologickýmdisciplinám.2. Specifika člověka se somatickým onemocněním.3. Specifika člověka s psychickým onemocněním.4. Nemoc jako náročná životní situace.5. Komunikace se specifickými skupinami klientů.6. Neurotické poruchy.7. Psychotické poruchy.8. Sebevražedné chování.9. Psychická deprivace a subdeprivace. Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě.10. Minoritní sociální skupiny. Interkulturní psychologie.11. Psychická zátěž, burn-out, supervize.12. Komunitní péče, systémy komunitní péče.13. Úvod do psychiatrické rehabilitace.14. Role profesí v multidisciplinárním týmu.

Získané způsobilosti

Student zná problémy psychologického vyšetření. Zná hodnocení projevu chování a činnosti. Zná jednotlivé metody vyšetření používané v psychodiagnostice.

Literatura

Kratochvíl, S. Jak žít s neurózou. Praha, Portál, 2002. Kalina, K. Jak žít s psychózou. Praha Portál, 2001. Kopřiva, K. Lidský vztah jako součást profese. Portál Praha. 1997. KŘIVOHLAVÝ, J. Psychologie nemoci. Praha: Grada, 2002. ISBN 80-247-0179-0.Křivohlavý, J. Psychologie zdraví. Praha: Portál, 2001. ISBN 80-7178-551-2.Beran, J. Psychoterapeutický přístup v klinické praxi. Praha HaH, 1996. HAŠKOVCOVÁ, H. Thanatologie: nauka o umírání a smrti. Praha: Galén, 2000. ISBN 978-80-7262-471-3.Jankovský, J. Ucelená rehabilitace dětí s tělesným a kombinovaným postižením. Somatopedická a psychologická hlediska. Druhé doplněné vydání. Praha: Triton, 2006.

Požadavky

Zápočet získají studenti na základě aktivní účasti v seminářích, min. 80% prezenci, v ostatních případech vypracují esej na téma dle individuální domluvy, kolokvium.

Garant

PhDr. Ivana Štrosová

Vyučující

PhDr. Ivana Štrosová