Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotnická psychologie (KPP / RKZDP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / RKZDP - Zdravotnická psychologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. týden Úvod do zdravotnické psychologie, předmět, vztah k ostatním psychologickým disciplínám2. týden Vymezení pojmů zdraví a nemoc, nemoc jako psychologický problém3. týden Nemoc jako náročná životní situace, postoje pacientů k nemoci4. týden Osobnostní kvality zdravotníka, vztah zdravotník - P/K5. týden Syndrom vyhoření6. týden Poruchy pudu sebezáchovy7. týden Psychologické problémy hospitalizace s přihlédnutím k věku a nemoci8. týden Psychologie pacientů s chronickým onemocněním9. týden Psychologie pacientů s kardiovaskulárním onemocněním10. týden Psychologické problémy pacientů s onkologickým onemocněním11. týden Psychologie starších pacientů a pacientů v terminálním stádiu12. týden Psychologická problematika zdravotně postižených.13. týden Problémoví pacienti, možnosti jejich zvládání psychologickými prostředky14. týden Psychická zátěž na klinickém pracovišti. Frustrace, deprivace, stresSemináře:.Semináře budou koncipovány jako praktické využití poznatků v klinické praxi, řešení případových studí, modelové situace.

Získané způsobilosti

Student porozumí psychologickým faktorům, které hrají rozhodující roli ve zdraví i v nemoci.

Literatura

VYMĚTAL, J.. Lékařská psychologie. Praha: Portál, 2003. ISBN 80-7178-740-X.KOPŘIVA K. Lidský vztah jako součást profese. Praha: Portál, 2006. ISBN 80-7367-181-6.KŘIVOHLAVÝ, J. Psychologie nemoci. Praha: Grada, 2002. ISBN 80-247-0179-0.ŹACHAROVÁ,E., HERMANOVÁ,M., ŠRÁMKOVÁ J.. Zdravotnická psychologie. Praha: Grada, 2007. ISBN 978-80-247-2068-5.

Požadavky

Seminární práce, kolokvium.Při konzultacích budou studentům zadávány úkoly pro individuální přípravu, které budou při následující konzultaci společně probrány a vysvětleny v souvislostech. Samostudium literárních zdrojů pro jednotlivá témata probíraná na seminářích.

Garant

PhDr. Vlastimila Urbanová

Vyučující

PhDr. Vlastimila Urbanová