Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická psychologie (KPP / SSKPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / SSKPS - Klinická psychologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Definice oboru, vymezení předmětu, vztah k obecným a speciálním psycholog. disciplínám2. Teorie a směry, které ovlivnily rozvoj klinické psychologie jako empirické aplikované psychologie.3. Člověk ve zdraví a nemoci jako základní objekt klinické psychologie4. Normalita, kritéria normality. Abnormalita,5. Sebepojetí, sebehodnocení, poruchy sebehodnocení6. Obranné mechanismy, obsahy za obr. mechanismy / strach, úzkost, fobie, deprese ?/7. Neurotické poruchy8. Psychotické poruchy9. Sebevražedné chování10. Toxikomanie,aktuální drogové závislosti11.Psychoterapie individuální , rodinná, skupinová12.Lidská sexualita v normě a patologii13.Komunikační dovednosti v medicíně14.Metody klinické psychologie

Získané způsobilosti

Student zná problémy psychologického vyšetření. Zná hodnocení projevu chování a činnosti. Zná jednotlivé metody vyšetření používané v psychodiagnostice.

Literatura

Honzák,R. Komunikační pasti v medicíně. Galén, Praha. 1997. Vymětal, J.:. Lékařská psychologie. Praha, edice Kocourek, 1999. KŘIVOHLAVÝ, J. Psychologie zdraví. Praha, Portál, 2001. Vágnerová, M.:. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha, Portál, 1999. Beran, J. Psychoterapeutický přístup v klinické praxi. Praha HaH, 1996.

Požadavky

Aktivní účast v semináříchDocházka - 80 %

Garant

Mgr. Petra Majerová