Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální psychologie (KPP / SSPSY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / SSPSY - Sociální psychologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Vymezení obsahu sociální psychologie, vazby na příbuzné obory. Metody sociální psychologie, etické problémy spjaté s psychologickým výzkumem.2. Kultura a její formativní působení, socializace. Interkulturní diference.3. Sociální kognice. Kultura a sebepercepce. Poznávání a posuzování druhých lidí. Posuzovací stereotypy a chyby. Atribuční styly.4. Postoje, jejich struktura a vlastnosti. Utváření postojů a jejich změny. Předsudky.5. Sociální komunikace. Expresivní a sémantický komunikační systém.6. Komunikační styly. Agresivní, pasivní, manipulativní komunikační styl. Persvaze.7. Sociální skupiny a jejich charakteristiky. Struktura a dynamika malé společenské skupiny.8. Sociální pozice, role. Vůdcovství ve skupině.9. Skupinové normy, předsudky, diskriminace. Skupinový výkon.10. Pojetí konformity. Konformita a autorita. Odpor vůči sociálnímu tlaku. Kooperace a soutěžení.11. Mezilidské vztahy a jejich utváření, interpersonální atraktivnost. Partnerské vztahy a jejich rozpad.12. Gender a sociální chování. Biologická a kulturní podmíněnost rozdílů mezi pohlavími. Integrace mužských a ženských vlastností.13. Sociální potřeby, modely, klasifikace, utváření. Prosociální chování. Afiliace, altruismus, empatie.14. Agresivita, hostilita jako společenský problém. Teorie a mechanismy agrese, mírnění agrese. Sociální konflikty a dilemata. Zdroje konfliktů. Způsoby řešení konfliktních situací.Semináře:1. Metody sociální psychologie, etické problémy spjaté s psychologickým výzkumem.2. Kultura a její formativní působení, socializace. Interkulturní diference.3. Sociální kognice. Kultura a sebepercepce. Poznávání a posuzování druhých lidí. Posuzovací stereotypy a chyby. Atribuční styly.4. Postoje, jejich struktura a vlastnosti. Utváření postojů a jejich změny. Předsudky.5. Sociální komunikace. Expresivní a sémantický komunikační systém.6. Komunikační styly. Agresivní, pasivní, manipulativní komunikační styl. Persvaze.7. Sociální skupiny a jejich charakteristiky. Struktura a dynamika malé společenské skupiny.8. Sociální pozice, role. Vůdcovství ve skupině.9. Skupinové normy, předsudky, diskriminace. Skupinový výkon.10. Pojetí konformity. Konformita a autorita. Odpor vůči sociálnímu tlaku. Kooperace a soutěžení.11. Gender a sociální chování. Biologická a kulturní podmíněnost rozdílů mezi pohlavími. Integrace mužských a ženských vlastností.12. Gender a sociální chování. Biologická a kulturní podmíněnost rozdílů mezi pohlavími. Integrace mužských a ženských vlastností.13. Sociální potřeby, modely, klasifikace, utváření. Prosociální chování. Afiliace, altruismus, empatie.14. Agresivita, hostilita jako společenský problém. Teorie a mechanismy agrese, mírnění agrese. Sociální konflikty a dilemata. Zdroje konfliktů. Způsoby řešení konfliktních situací.

Získané způsobilosti

pochopení sociálního rozměru člověka pohledem psychologie, schopnost předvídat do jisté míry chování lidí podle sociálního kontextu, schopnost volby preventivní strategie a taktiky svého chování, profesionální zvládání emocí a schopnost řešení konfliktních situací.

Literatura

Kopřiva, K. Lidský vztah jako součást profese. Praha: Portál, 2000. ISBN 80-7178-150-9.Nakonečný, M.:. Sociální psychologie. Praha, Academia, 2000. Výrost, J., Slaměník, I. Sociální psychologie. Praha, Grada. 2008. Hayes, N. Základy sociální psychologie. Praha: Portál, 2000. Výrost, J., Slaměník, I. (Eds):. Aplikovaná sociální psychologie I., II., III. Praha: Grada 1997-2002. Mikuláštík, M.:. Komunikační dovednosti v praxi. Praha 2003. Křivohlavý, J. Konflikty mezi lidmi. Praha: Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-407-6.Vybíral, Z.:. Psychologie lidské komunikace. Praha: Portál, 2000.

Požadavky

písemná rešerše minimálně ze dvou publikací z uvedeného seznamu literatury