Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotnická a sociální psychologie (KPP / TZSPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / TZSPS - Zdravotnická a sociální psychologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah:Přednášky:1. Vymezení obsahu sociální psychologie, vazby na příbuzné obory. Metody sociální psychologie, etické problémy spjaté s psychologickým výzkumem.2. Kultura a její formativní působení, socializace. Interkulturní diference.Interpersonální percepce. Atribuční chyby.3. Utváření postojů a jejich změny. Předsudky.4. Sociální komunikace. Postoje, jejich struktura a vlastnosti.5. Sociální skupiny a jejich charakteristiky. Sociální pozice, role. Vůdcovství ve skupině. Skupinové normy.6. Mezilidské vztahy a jejich utváření, interpersonální atraktivnost. Partnerské vztahy a jejich rozpad.7. Sociální potřeby, modely, klasifikace, utváření. Prosociální chování. Afiliace, altruismus, empatie.8. Agresivita, hostilita jako společenský problém. Teorie a mechanismy agrese, mírnění agrese. Sociální konflikty a dilemata. Zdroje konfliktů. Způsoby řešení konfliktních situací.9. Vymezení pojmu zdravotnické psychologie. Zdraví, nemoc.10. Psychologická problematika nemocného. Postoj k nemoci. Omezení životních potřeb.11. Psychologická problematika nemoci. Postoj zdravotníka a nemocného k nemoci. Autoplastický obraz nemoci.12. Bolest, strach a úzkost v nemoci.13. Nemoc jako náročná životní situace.14. Komunikace ve zdravotnictví. Iatropatogenie.Semináře:1. Vymezení obsahu sociální psychologie, vazby na příbuzné obory. Metody sociální psychologie, etické problémy spjaté s psychologickým výzkumem.2. Kultura a její formativní působení, socializace. Interkulturní diference.Interpersonální percepce. Atribuční chyby.3. Utváření postojů a jejich změny. Předsudky.4. Sociální komunikace. Postoje, jejich struktura a vlastnosti.5. Sociální skupiny a jejich charakteristiky. Sociální pozice, role. Vůdcovství ve skupině. Skupinové normy.6. Mezilidské vztahy a jejich utváření, interpersonální atraktivnost. Partnerské vztahy a jejich rozpad.7. Sociální potřeby, modely, klasifikace, utváření. Prosociální chování. Afiliace, altruismus, empatie.8. Agresivita, hostilita jako společenský problém. Teorie a mechanismy agrese, mírnění agrese. Sociální konflikty a dilemata. Zdroje konfliktů. Způsoby řešení konfliktních situací.9. Vymezení pojmu zdravotnické psychologie. Zdraví, nemoc.10. Psychologická problematika nemocného. Postoj k nemoci. Omezení životních potřeb.11. Psychologická problematika nemoci. Postoj zdravotníka a nemocného k nemoci. Autoplastický obraz nemoci.12. Bolest, strach a úzkost v nemoci.13. Nemoc jako náročná životní situace.14. Komunikace ve zdravotnictví. Iatropatogenie.

Získané způsobilosti

Způsobilosti:Studenti si osvojí sociálně psychologické myšlení, základní komunikační dovednosti, zejména techniky aktivního naslouchání.Student umí charakterizovat zralou osobnost, rozumí subjektivnímu prožívání nemoci, chápe rozdíl mezi postojem zdravotníků a nemocného k nemoci, rozumí prožívání nemoci v čase, zná projevy profesionální psychické deformace a rizika vzniku burn-out syndromu.

Literatura

Kopřiva K.:. Lipský vztah jako součást profese, Praha , Portál 2000. Vágnerová, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha Portál, 2004. Nakonečný, M. Sociální psychologie. Praha: Academia, 2000. Výrost, J., Slaměník, I. Sociální psychologie. Praha, Grada. 2008. Hayes, N. Základy sociální psychologie. Praha: Portál, 2000. Zacharová,E.,Hermanová,M,Šrámková,J. Zdravotnická psychologie teorie a praktická cvičení. Praha, 2007. ISBN 978-80-247-2068-5.

Požadavky

Požadavky:Zápočet:Studenti si v rámci samostudia prostudují minimálně dvě publikace z uvedeného seznamu a udělají rešerše.Kolokvium:Zvládnutí základní terminologie ze zdravotnické i sociální psychologie a schopnost aplikace teoretických poznatků v praxi.

Garant

PhDr. Vlastimila Urbanová

Vyučující

PhDr. Vlastimila Urbanová