Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy psychoterapie (KPP / VZPSE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / VZPSE - Základy psychoterapie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení pojmu psychoterapie.2. Koncepce osobnosti v psychoterapii. Bio-psycho-sociální paradigma.3. Normalita, abnormalita, optimalita.4. Úzkost, psychické obranné mechanizmy.5. Člověk v systému interperzonálních vztahů. Přenos a protipřenos.6. Komunikační dovednosti psychoterapeuta.7. Historie psychoterapie.8. Druhy psychoterapie.9. Přehled psychoterapeutických směrů.10. Hlubinná, dynamická a interperzonální psychoterapie.11. Kognitivně-behaviorální a komunikační psychoterapie.12. Existenciální a humanistická psychoterapie.13. Gestaltpsychoterapie, transpersonální psychoterapie.14. Eklektická a integrativní psychoterapie.

Získané způsobilosti

Student disponuje základními poznatky o jednotlivých psychoterapeutických směrech. Chápe principy vybraných psychoterapeutických metod. Ovládá komunikační dovednosti ve vztahu ke klientům (pacientům) ve smyslu psychoterapeutického přístupu.

Literatura

Honzák, R. Komunikační pasti v medicíně. Praha Galén, 1999. Kopřiva, K. Lidský vztah jako součást profese. Praha: Portál, 2000. ISBN 80-7178-150-9.Beran, J. Psychoterapeutický přístup v klinické praxi. Praha HaH, 1996. Jankovský, J. Ucelená rehabilitace dětí s tělesným a kombinovaným postižením. Somatopedická a psychologická hlediska. Druhé doplněné vydání. Praha: Triton, 2006. Kratochvíl, S. Základy psychoterapie. Portál, Praha. 2006. Beran, J. Základy psychoterapie pro lékaře. Praha Grada, 2000. Bruchová, H. Základy psychoterapie. TRITON, Praha 1997. Koukolík, F., Drtilová, J. Život s deprivanty I. Praha Galén, 2001.

Požadavky

Zápočet získají studenti na základě aktivní účasti v seminářích, min. 80% prezenci, v ostatních případech vypracují esej na téma dle individuální domluvy

Garant

PhDr. Vlastimila Urbanová