Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikov. pohyb.aktiv. a sport osob se ZP (KPP / WAPAS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / WAPAS - Aplikov. pohyb.aktiv. a sport osob se ZP, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky a semináře:1. "Adapted physical activity" - předmět, vznik, vývoj, vztah k ostatním vědám2. Přehled jednotlivých postižení. Funkční regulace postižení prostřednictvím tělesných aktivit. Výkonnostní sport pro postižené.3. Systémy soutěží, paralympiády.4. Postižení pohybového aparátu.5. Pohybové a sportovní aktivity vhodné pro jedince s mentálním postižením.6. Využití psychomotoriky a jógy v tělovýchovné praxi pro mentálně postižené.7. Zrakově postižení. Pohybové aktivity a sportovní činnost při zrakovém postižení. Doplněno videofilmem.8. Sluchově postižení. Pohybové aktivity a sport při sluchovém postižení.9. Sociálně integrativní a osobnostně stabilizující účinky pohybové aktivity pro postižené.10. Didaktické zvláštnosti výuky postižených dětí.11. Integrace. Dětské centrum Arpida.12. Sport u jedinců s vnitřním postižením. Svaz vnitřně postižených sportovců.13. Význam pohybových aktivit při léčbě psychicky nemocných. Vztah mezi tělesným cvičením a fyzickým a mentálním zdravím ve stáří.14. Vyhodnocení semestrálních prací, test.

Získané způsobilosti

Seznámit s problematikou života osob s postižením. Význam pohybových aktivit pro osoby s postižením. Druhy pohybových aktivit.

Literatura

VÁLKOVÁ, H., VUTE, R.:. Adapted Physical Activities in Central Europe. Olomouc: Palacký university, 1998. Winnick, J. P. Adapted Physical Education and Sport, Human Kinetics. 1992. Časopisy Tělesná výchova a sport mládeže a Česká kinantropologie. DVOŘÁKOVÁ, H.:. Didaktika tělesné výchovy nejmenších dětí a dětí s hendikepy. Praha: PdF UK, 2000. DePauw, K. P., Gavron, S. J. Disability and Sport Human Kinetics. 1995. Kábele, J. Sport vozíčkářů. Praha: Olympia, 1992.

Požadavky

Aktivní účast

Garant

PhDr. Vlasta KURSOVÁ, Ph.D.