Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy oftalmopedie (KPP / WKZOF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / WKZOF - Základy oftalmopedie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky::1-2. Význam, vymezení (předmět) a postavení oftalmopedie, interdisciplinární vztahy, historický vývoj oboru a základní terminologie, (šlenková paradigmata oftalmopedie).3-5. Etiologie, pojem, definice a členění poruch zraku. Základní klasifikace zrakového postižení. Základní anatomie a fyziologie zrakového orgánu. Kompenzační možnosti zrakové percepce, pomůcky, systém a kompenzační možnosti Braillova písma.6. Diagnostika a prognostika zrakového postižení, nejčastější oftalmologické diagnózy (jejich etiologie, prognóza a aktuální možnosti léčby).7-9. Specifika práce v zařízeních pro zrakově postižené (metody a formy práce, pomůcky). Specifika vrozeného a získaného zrakového postižení, vývoj kognitivních funkcí, psychologický rozměr problematiky.10-11. Systém vzdělávání dětí, žáků a studentů se zrakovým postižením, možnosti sociálního začlenění. Raná péče jako počátek edukace, legislativní možnosti školní integrace, úloha rodiny, specifika výchovy dětí se zrakovým postižením, úloha speciálně pedagogických center pro žáky se zrakovým postižením.12-14. Síť tyflopedických zařízení - orientace, systém zařazování, prostupnost, profesionální příprava, specifika přípravy na povolání, středoškolské a vysokoškolské studium, možnosti manuálních profesí.Semináře:Obsahově korelují s tématickými okruhy přednášek. Prohlubují a prakticky rozšiřují přednášková témata.

Získané způsobilosti

orientovat se v odborné terminologii oboru a aktivně ji využívat - rozlišovat základní kategorie zrakového postižení - interpretovat a reflektovat historické souvislosti péče o osoby se zrakovým postižením - specifikovat znalosti z oblasti anatomie a fyziologie zrakového vnímání v souvislostech vývoje jednotlivých struktur osobnosti - vymezit základní faktory ovlivňující vzdělávací proces jedinců se zrakovým postižením na všech úrovních vzdělávacího systému - vymezit charakteristiky a dílčí prostředky kompenzačních mechanismů v oblasti limitované zrakové percepce - reflektovat souvislosti integračního procesu osob se zrakovým postižením do společenských struktur

Literatura

HAMADOVÁ, P., L. KVĚTOŇOVÁ a Z. NOVÁKOVÁ. Oftalmopedie: Texty k distančnímu vzdělávání. 2. vyd. Brno: Paido, 2007. ISBN . ISBN 978-80-731.KVĚTOŇOVÁ-ŠVECOVÁ, L. Oftalmopedie. 2. dopl. vyd. Brno: Paido, 2000. ISBN ISBN 80-85931-84-.FINKOVÁ, D. Rozvoj hapticko-taktilního vnímání osob se zrakovým postižením. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2011. ISBN ISBN 978-80-244-2.FINKOVÁ, D., L. LUDÍKOVÁ a V. RŮŽIČKOVÁ. Speciální pedagogika osob se zrakovým postižením. Olomouc: Univerzita Palackého, 2007. BUBENÍČKOVÁ, H., KARÁSEK, P. a PAVLÍČEK, R. Kompenzační pomůcky pro uživatele se zrakovým postižením. 1. vyd. Brno: TyfloCentrum Brno, 2012. ISBN 978-80-260-1538-3.VÁGNEROVÁ, M. Oftalmopsychologie dětského věku. Praha: Karolinum, 1995. ISBN ISBN 80-7184-053-.WIENER, P. Praktická výchova zrakově postižených. 1. vyd. Praha: Institut rehabilitace zrakově postižených UK FHS. 2005. ISBN 80-239-6773-8.VÁGNEROVÁ, M., HADJ-MOUSSOVÁ, Z. a ŠTĚCH. S. Psychologie handicapu. 2. dotisk 2. přeprac. vydání. Praha: Karolinum, 2004. ISBN ISBN 80-7184-929-.

Požadavky

aktivní zapojení studentů v rámci seminářů účast min. v 80% časové dotace předmětu vypracování seminární práce dle zadání vyučujícího prezentace seminárních prací.

Garant

Mgr. Radka Prázdná, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Radka Prázdná, Ph.D.