Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy somatopedie (KPP / WKZSO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / WKZSO - Základy somatopedie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1) Somatopedie jako vědní obor speciální pedagogiky, historie oboru, vztah k příbuzným vědním oborům(interdisciplinární vztahy)2-6) Dítě (klient) se zdravotním postižením, tělesná (motorická) postižení-nejčastější druhy tělesného postižení,-DMO a přidružená postižení-neuromuskulární onemocnění,-stavy po poraněních CNS-ortopedická a jiná somatická postižení,-kombinovaná postižení-diagnostika a léčba těchto postižení7-8)Psychologické aspekty péče o děti se zdravotním postižením-zvláštnosti psychodiagnostiky a speciálně pedagogické diagnostiky v somatopedii-proces vyrovnávání se rodičů s narozením dítěte s postižením a jeho přijetí, etickéa psychologické konsekvence-problematika vyrovnávání se dospělých osob se závažným somatickým (motorickým) postižením9-10)Integrace (inkluze) osob s tělesným postižením-integrace - inkluze, možnosti a realita-individuální a skupinová integrace ve školách-problémy integrace osob s tělesným postižením-význam pedagogické integrace a integrované edukace dětí a žáků s tělesným postižením-možnosti výchovy a vzdělávání dětí s tělesným postižením11-13)Koordinovaná podpora - ucelený systém rehabilitace-léčebné prostředky uceleného systému rehabilitace-pedagogické prostředky uceleného systému rehabilitace-sociální prostředky uceleného systému rehabilitace-pracovní prostředky uceleného systému rehabilitace14)Význam a postavení NNO v péči o děti (klienty) s tělesným postižením-organizační struktura centra ARPIDA,-návštěva (exkurze) centra ARPIDA-videofilmSemináře:1)historické konsekvence v somatopedii, interdisciplinární vztahy2-6) seznámení s problematikou tělesného postižení - formy a stupně tělesného (motorického) postižení, kombinovaná postižení, diagnostika a terapie těchto postižení7-8) problémy spojené s procesem vyrovnávání se rodičů s narozením dítěte se zdravotním postižením a přijetí dítěte se zdravotním postižením rodinou (coping), problematika procesu vyrovnávání se dospělých osob se závažným somatickým (motorickým) postižením9-10) školní integrace, ustanovení vyhlášky č. 73/2005 Sb. v platném znění11-13) prostředky uceleného systému rehabilitace, postavení a úloha speciálního pedagoga v rámci tohoto systému14) legislativní rámec pro práci NNO, problematika fungování tzv. "občanské společnosti", možnosti odborné činnosti v rámci NNO

Získané způsobilosti

Student chápe význam a postavení somatopedie v rámci speciální pedagogiky a reflektuje interdisciplinární vztahy tohoto předmětu. Orientuje se v široké problematice péče o dítě (osobu) se zdravotním postižením při akcentaci tělesného (motorického) postižení a přidružených poruch. Je seznámen s koordinovanou podporou poskytovanou těmto dětem (osobám) v duchu uceleného systému rehabilitace. Student je tak schopen adekvátně se orientovat v odborných činnostech v rámci koordinované péče multidisciplinárního týmu. V neposlední řadě je seznámen s problematikou integrace (inkluze) osob s tělesným (motorickým) a kombinovaným postižením ve společnosti.

Literatura

PFEIFFER,J. a kolektiv. Koordinovaná rehabilitace. České Budějovice, ZSF JU, 2014. ISBN 978-80-7394-461-2.JANKOVSKÝ, J. Ucelená rehabilitace dětí s tělesným a kombinovaným postižením, somatopedická a psychologická hlediska. 2. vydání, 2006. Praha, Triton, 2006. ISBN 807254-730-5.KOMÁREK,V., ZUMROVÁ, A. Dětská neurologie: vybrané kapitoly. Praha, Galén, 2008. ISBN 978-80-7262-492-8.TROJAN, S., DRUGA, R., PFEIFFER, J., VOTAVA, J. Fyziologie a léčebná rehabilitace motoriky člověka, 3. vydání. Praha, Grada, 2005. ISBN 80-247-1296-2.OPAŘILOVÁ, D., ZÁMEČNÍKOVÁ, D. Možnosti speciálně pedagogické podpory u osob s hybným postižením. Brno, MU, 2008. ISBN 978-80-210-4575-0.VÍTKOVÁ, M. Somatopedické aspekty, 2. vydání. Brno, Paido, 2006. ISBN 80-7315--134-0.

Požadavky

K zápočtu:- splnění písemného zápočtového testu zaměřeného na orientaci studenta v základních pojmech a poznatcích týkajících se somatopedieK ústní zkoušce:-prokázání znalosti pojmů a problematiky somatopedie (zejména možnosti a způsob vzdělávání osob s tělesným, resp. motorickým, postižením) -chápání vztahů a souvislostí mezi jednotlivými obory speciální pedagogiky (intedisciplinární vztahy)-znalost odborné literatury-schopnost aplikovat znalosti a kompetence v praxi

Garant

doc. PhDr. Jiří Jankovský, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Jiří Jankovský, Ph.D.