Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogická psychologie (KPP / WPEDP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / WPEDP - Pedagogická psychologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do pedagogické psychologie - vymezení oboru, předmět pedagogické psychologie, metody práce.2.Postavení pedagogické psychologie v systému věd - vztah k pedagogickým a psychologickým vědám.3.Psychologie učení - školní kontext.4.Smysluplné učení - pojetí a strukturování učiva.5.Učivo, vyučování a učební strategie.6.Vyučovací proces jako druh sociální interakce. Osobnostní a profesní charakteristika učitele.7.Psychologie poznávání žáků - osobnost žáka a její vývoj.8.Zvládání školní zátěže - autoregulační procesy.9.Psychosociální klima školní třídy.10.Škola pro řízenou edukaci.11.Psychologie výchovy - aktuální otázky výchovy.12.Výchova a vzdělávání problémových dětí. Disharmonická osobnost, poruchy chování.13.Determinanty školního vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy v České republice.14.Celoživotní učení.

Získané způsobilosti

Seznámení s pedagogickou psychologií, jejími teoretickými východisky a především pak odkazem na možnost využití jejích poznatků v každodenní praxi rodičů, pedagogů, vychovatelů a ostatních pracovníků pomáhajících profesí.

Literatura

Maurice, J.E. Efektivní učení ve škole. Praha, 2005. ISBN Portál.Průcha, J. Moderní pedagogika. Praha, 2005. ISBN Portál.Atkinsonová, R.L., Atkinson, R.C., Smith, E.E., Bem, D.J. Psychologie. Praha, 2003. ISBN Portál.Fontana, D. Psychologie pro školní praxi. Praha, 2003. ISBN Portál.Čáp, J., Mareš, J. Psychologie pro učitele. Praha, 2001. ISBN Portál.Cangelosi, J.S. Strategie řízení třídy. Praha, 2006. ISBN Portál.Mareš, J. Styly učení žáků a studentů. Praha, 1998. ISBN Portál.

Požadavky

vypracování seminární práce- aktivní účast na seminářích- minimálně 80% účast na seminářích- studium odborné literatury

Garant

Mgr. et Mgr. Alena Pikhartová, Ph.D.doc. PhDr. Jana Šemberová, CSc.PhDr. Vlastimila Urbanová

Vyučující

Mgr. et Mgr. Alena Pikhartová, Ph.D.