Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specializace v etopedii (KPP / WSETO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / WSETO - Specializace v etopedii, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

přednášky:Etiologie poruch chování, speciální teorie vzniku poruch chování.Problémy chování jedinců s mentálním postižením.Resocializační proces (znaky, etapy, prostředky, formy).Metody resocializační práce (reedukace, kompenzace, rehabilitace), metody etické výchovy.Aplikace psychoterapeutických přístupů.Problematika útěkovosti ze zařízení pro výkon ústavní či ochranné výchovy.Děti s extrémními poruchami chování (diagnostika, institucionální péče a její propojenost).Zařízení pro umísťování a pobyt dětí cizinců.Výchovné situace, řešení.Střediska výchovné péče, LATA, CESOP.Závěrečná evaluace.semináře:Zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy.Zařízení pro výkon trestu odnětí svobody.Terapeutické komunity.Zařízení pro léčbu závislostí.Dětské domovy.(semináře jsou realizovány prostřednictvím exkurzí a terénní výuky)

Získané způsobilosti

Orientovat se v odborné terminologii oboru a aktivně ji využívat.Rozlišovat a charakterizovat poruchy chování a emocí a jejich příčiny.Znát a realizovat základní metody prevence rizikového chování.Aplikovat základní metody individuální práce s žákem/klientem.Vymezit, charakterizovat a uplatňovat základní resocializační postupy.Řešit modelové výchovné situace.

Literatura

JEDLIČKA, R. aj. Děti a mládež v obtížných životních situacích. Praha: Themis, 2004. ISBN 80-7312-038-0.VOJTOVÁ, V. Kapitoly z etopedie I. - Přístupy k poruchám emocí a chování v současnosti. Brno: Masarykova univerzita, 2004. ISBN 80-210-3532-3.MATOUŠEK, O. - KROFTOVÁ, A. Mládež a delikvence. Praha: Portál, 2003. ISBN 80-7178-771-X.SPOUSTA, V. Speciálně pedagogická diagnostika etopedická. Brno: Masarykova univerzita, 1993. ISBN 80-210-0172-0.LUDÍKOVÁ, L. - RENOTIÉROVÁ, M. Speciální pedagogika. Olomouc: Palackého univerzita, 2003. ISBN 80-244-0646-2.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích (min. 80%).Příprava na semináře s využitím informačních zdrojů zadaných vyučujícím.Písemná reflexe seminářů.

Garant

Mgr. Jitka Lidralová

Vyučující

Mgr. Jitka Lidralová