Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specializace v psychopedii (KPP / WSPSY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / WSPSY - Specializace v psychopedii, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

přednášky:Poradenský systém pro osoby s mentálním postižením.Výchova a vzdělávání osob s mentálním postižením.Úloha rodiny při výchově a vzdělávání osob s mentálním postižením.Předškolní vzdělávání.Základní vzdělávání.Střední vzdělávání a profesní příprava.Další vzdělávání osob s mentálním postižením.Pracovní uplatnění a zaměstnávání osob s mentálním postižením.Volný čas osob s mentálním postižením.Sociální služby pro osoby s mentálním postižením.Role nestátních neziskových organizací v oblasti psychopedie.Moderní terapeutické metody.Práva osob s mentálním postižením.Hnutí sebeobhájců.semináře:Výchova a vzdělávání osob s mentálním postižením.Úloha rodiny při výchově a vzdělávání osob s mentálním postižením.Profesní příprava a pracovní uplatnění osob s mentálním postižením.Volný čas a další vzdělávání osob s mentálním postižením.Sociální služby pro osoby s mentálním postižením.Moderní terapeutické metody.Práva osob s mentálním postižením. Hnutí sebeobhájců.

Získané způsobilosti

Znát systém a možnosti vzdělávání osob s mentálním postižením.Zohledňovat specifika psycho-sociálního vývoje člověka s mentálním postižením při pedagogické činnosti.Organizovat vhodné volnočasové aktivity pro osoby s mentálním postižením.Znát formativně terapeutické metody vhodné pro osoby s mentálním postižením.Znát druhy a charakteristiku sociálních služeb pro osoby s mentálním postižením.Znát práva lidí s mentálním postižením a aktivně napomáhat k jejich realizaci.

Literatura

ŠIŠKA, J. Mimořádná dopělost. Praha: Karolinum, 2005. ISBN 80-246-0992-4.ZELINKOVÁ, O. Pedagogická diagnostika a individuální vzdělávací program. Praha: Portál, 2001. ISBN 80-7178-544-X.VALENTA, M. ? MÜLLER, O. Psychopedie: teoretické základy a metodika. Praha: Parta, 2007. ISBN 978-80-7320-099-2.CHVÁTALOVÁ, H. Jak se žije dětem s postižením. Praha: Portál, 2001. ISBN 80-7178-588-1.ŠVARCOVÁ, I. Mentální retardace: vzdělávání, výchova, sociální péče. Praha: Portál, 2003. ISBN 80-7178-821-X.VÁGNEROVÁ, M. ? HADJ-MOUSSOVÁ, Z. ? ŠTECH, S. Psychologie handicapu. Praha: Karolinum, 2001. ISBN 80-7184-929-4.FRANIOK, P. Vzdělávání osob s mentálním postižením:Inkluzivní vzdělávání s přihlédnutím k žákům s mentálním postižením. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě ? Pedagogická fakulta, 2007. ISBN 978-80-7368-274-3.VANČURA, J. Zkušenosti rodičů dětí s mentálním postižením. Brno: Společnost pro odbornou literaturu ? Barrister & Principal, 2007. ISBN 978-80-87029-14-5.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích (min. 80%).Vypracování seminární práce.

Garant

Mgr. Věra Koppová

Vyučující

Mgr. Věra Koppová