Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specializace v somatopedii (KPP / WSSOM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / WSSOM - Specializace v somatopedii, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1-3) Dítě (klient) se zdravotním postižením, tělesná (motorická) postižení- zdravotní postižení z hlediska MKF, impairment, disabilita, restringovaná participace- nejčastější druhy tělesného postižení,- DMO a přidružená postižení- neuromuskulární onemocnění,- poúrazové stavy- ortopedická a jiná somatická postižení,- kombinovaná postižení, jejich diagnostika a léčba4-5) Psychologické a sociální aspekty péče o děti (osoby) se zdravotním postižením- proces vyrovnávání se rodičů s narozením dítěte s postižením a jeho přijetí rodinou,etické konsekvence- sociální důsledky tělesného (motorického) postižení5-6) Ucelený systém rehabilitace (USR)- léčebné prostředky USR- pedagogické prostředky USR- sociální prostředky USR- pracovní prostředky USR6-8) Integrace (inkluze) osob (dětí, žáků a studentů) s tělesným postižením, inkluzivnívzdělávání- Integrace, inkluze - možnosti a realita- problémy integrace (inkluze) osob s tělesným postižením- možnosti inkluzivní výchovy a vzdělávání dětí s tělesným postižením10-14) Možnosti výchovy a vzdělávání v rámci somatopedie (RVP, ŠVP), interdisciplinární vztahy- včasné intervence.- vzdělávací program mateřské školy pro tělesně postižené.- vzdělávací programu přípravného stupně základní školy speciální.- vzdělávacího programu základní školy a základní školy praktické pro žáky s tělesnýmpostižením- vzdělávacího programu základní školy speciální pro žáky s tělesným postižením- rehabilitační vzdělávací program základní školy speciální pro žáky s tělesným postižením- vzdělávacího programu střední školy pro tělesně postižené (gymnázia, SOŠ, SOU, OU,PŠ).

Získané způsobilosti

Předmět se zabývá především možnostmi výchovy a vzdělávání osob s tělesným (motorickým) postižením od rané péče, resp. včasné intervence, po studium na střední škole. Věnuje pozornost zdravotnímu postižení s důrazem na širokou škálu tělesných (motorických) postižení a přidružené poruchy (tzv. kombinovaná postižení). Mimořádná pozornost je věnována ucelenému systému rehabilitace osob s tělesným postižením, přičemž jsou akcentovány především možnosti jejich vzdělávání ? ať už formou inkluzivního vzdělávání (integrace v přirozeném sociálním prostředí), anebo ve školách pro tělesně postižené. Pozornost je dále věnována metodice výchovy a vzdělávání osob s motorickým postižením, možnostem kompenzace motorického postižení (kompenzační a rehabilitační pomůcky), atp.

Literatura

Pfeiffer,J. a kol-. Koordinovaná rehabilitace. České Budějovice, 2014. ISBN 978-80-7394-461-2.Jankovský, J. Ucelená rehabilitace. Somatopedická a psychologická hlediska. 2. doplněné vydání. Triton, Praha, 2006. ISBN 80-7254-730-5.Hájková, V. Bazální stimulace, aktivace a komunikace v edukaci žáků s kombinovaným postižením. Epocha, Praha, 2009. Komárek, V., Zumrová, A., et al. Dětské neurologie. Vybrané kapitoly. Galén, Praha, 2000. Trojan, S., Druga, R., Pfeiffer, J., Votava, J. Fyziologie a léčebná rehabilitace motoriky člověka. 3. přepracované vydání. Grada, Praha, 2005. Opatřilová, D., Zámečníková, D. Možnosti speciálně pedagogické podpory u osob s hybným postižením. MU Brno, 2008. ISBN 978-80-210-4575-0.Vítková, M. Somatopedické aspekty. 2. přepracované a rozšířené vydání. Paido, Brno , 2006. Jonášková, V. Somatopedie (metodika práce s jedinci s poruchou hybnosti) Univerzita Palackého, Olomouc 2007. Univerzita Palackého, Olomouc , 2007. Votava,J. a kol. Ucelená rehabilitace osob se zdravotním postižením. Karolinum, Praha , 2005. MŠMT ČR. Vyhláška č. 177/2009 Sb., resp. 274/2010 Sb. o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou (včetně příloh). MŠMT ČR. Vyhláška č. 73/2005 Sb. o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných ? v platném znění. . MPSV ČR. Zákon č. 108/2006 Sb. o sociálních službách ? v platném znění. MŠMT ČR. Zákon č. 561/2004 Sb. (tzv. školský zákon) ? v platném znění. Hájková, V., Strnadová, I. (Eds.). Zředěný život. Léčebné, psychosociální a vzdělávací aspekty progresivních onemocnění. Epocha, Praha, 2011.

Požadavky

-souborná zkouška (somatopedie, psychopedie, etopedie)-prokázání znalosti pojmů a problematiky somatopedie (zejména možnosti a způsob vzdělávání osob s tělesným, resp. motorickým, postižením) -chápání vztahů a souvislostí mezi jednotlivými obory speciální pedagogiky (intedisciplinární vztahy)-znalost odborné literatury-schopnost aplikovat znalosti a kompetence v praxi

Garant

doc. PhDr. Jiří Jankovský, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Jiří Jankovský, Ph.D.