Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy psychoterapie (KPP / WZAPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / WZAPS - Základy psychoterapie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení pojmu psychoterapie.2. Koncepce osobnosti v psychoterapii. Bio-psycho-sociální paradigma.3. Normalita, abnormalita, optimalita.4. Úzkost, psychické obranné mechanizmy.5. Člověk v systému interperzonálních vztahů. Přenos a protipřenos.6. Komunikační dovednosti psychoterapeuta.7. Historie psychoterapie.8. Druhy psychoterapie.9. Přehled psychoterapeutických směrů.10. Hlubinná, dynamická a interperzonální psychoterapie.11. Kognitivně-behaviorální a komunikační psychoterapie.12. Existenciální a humanistická psychoterapie.13. Gestaltpsychoterapie, transpersonální psychoterapie.14. Eklektická a integrativní psychoterapie.

Získané způsobilosti

Student disponuje základními poznatky o jednotlivých psychoterapeutických směrech. Chápe principy vybraných psychoterapeutických metod. Ovládá komunikační dovednosti ve vztahu ke klientům (pacientům) ve smyslu psychoterapeutického přístupu.

Literatura

Jankovský, J. Ucelená rehabilitace dětí s tělesným a kombinovaným postižením. Somatopedická a psychologická hlediska. Druhé doplněné vydání. Praha: Triton, 2006. Kratochvíl, S. Základy psychoterapie. Portál, Praha. 2006. Honzák, R. Komunikační pasti v medicíně. Praha Galén, 1999. Honzák,R. Komunikační pasti v medicíně. Galén, Praha. 1997. Kopřiva, K. Lidský vztah jako součást profese. Praha: Portál, 2000. ISBN 80-7178-150-9.Kopřiva, K. Lidský vztah jako součást profese. Praha:Portál, 2006. ISBN 80-7367-181-6.Beran, J. Psychoterapeutický přístup v klinické praxi. Praha HaH, 1996. Jankovský, J. Ucelená rehabilitace dětí s tělesným a komb. postižením. Praha Triton, 2001. Bruchová, H. Základy psychoterapie. Praha Triton, 1997. Kratochvíl, S. Základy psychoterapie. Portál. 1997. Kratochvíl, S. Základy psychoterapie, Praha 2006. Beran, J. Základy psychoterapie pro lékaře. Praha Grada, 2000. Bruchová, H. Základy psychoterapie. TRITON, Praha 1997. Koukolík, F., Drtilová, J. Život s deprivanty I. Praha Galén, 2001.

Požadavky

Zápočet získají studenti na základě aktivní účasti v seminářích, min. 80% prezenci, v ostatních případech vypracují esej na téma dle individuální domluvy

Garant

Mgr. Petra Majerová