Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie práce (KPP / ZBPSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / ZBPSP - Psychologie práce, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Vznik a vývoj lidských organizací, definice organizace v psychologii.2. Poslání a cíle organizace, cíle strategické, taktické, operační. Vývoj organizace, odraz v cílech a strategiích, ve stylech vedení, v kultuře organizace.3. Struktura organizace, organizační schéma. Úzký vs. široký typ organizační struktury. Funkcionální vs. divizionální struktura. Formální vs. neformální struktura. Nadnárodní kultura, národní kultura, organizační kultura, subkultury.4. Manažerské funkce, úrovně managementu, manažerské role. Personální management a řízení lidských zdrojů.5. Plánování lidských zdrojů. Analýza pracovní pozice. Nábor a výběr pracovníků.6. Adaptace pracovníků.7. Řízení rozvoje. Hodnocení pracovníků a odměňování pracovníků. Vzdělávání pracovníků. Kariéra, plánování kariéry, vývoj kariéry.8. Řízení výkonu. Pracovní motivace a uspokojení z práce. Řízení času (time management)9. Osobnost vedoucího pracovníka. Styly vedení.10. Konflikty na pracovišti. Řízení konfliktů.11. Psychická zátěž. Stres. Únava. Syndrom vyhoření. Psychické "deformace" v souvislostí s výkonem profese.12. Psychologické aspekty pracovního prostředí.13. Psychologické otázky bezpečnosti práce.14. Základní principy duševní hygieny.Semináře:1. Vznik a vývoj lidských organizací, definice organizace v psychologii.2. Poslání a cíle organizace, cíle strategické, taktické, operační. Vývoj organizace, odraz v cílech a strategiích, ve stylech vedení, v kultuře organizace.3. Struktura organizace, organizační schéma. Úzký vs. široký typ organizační struktury. Funkcionální vs. divizionální struktura. Formální vs. neformální struktura. Nadnárodní kultura, národní kultura, organizační kultura, subkultury.4. Manažerské funkce, úrovně managementu, manažerské role. Personální management a řízení lidských zdrojů.5. Plánování lidských zdrojů. Analýza pracovní pozice. Nábor a výběr pracovníků.6. Adaptace pracovníků.7. Řízení rozvoje. Hodnocení pracovníků a odměňování pracovníků. Vzdělávání pracovníků. Kariéra, plánování kariéry, vývoj kariéry.8. Řízení výkonu. Pracovní motivace a uspokojení z práce. Řízení času (time management)9. Osobnost vedoucího pracovníka. Styly vedení.10. Konflikty na pracovišti. Řízení konfliktů.11. Psychická zátěž. Stres. Únava. Syndrom vyhoření. Psychické "deformace" v souvislosti s výkonem profese.12. Psychologické aspekty pracovního prostředí.13. Psychologické otázky bezpečnosti práce.14. Základní principy duševní hygieny.

Získané způsobilosti

Student po absolvování kurzu ovládá terminologii z oblasti psychologie práce. Je seznámen se základními problematickými okruhy vymezenými obsahem kurzu.

Literatura

Bedrnová, E. - Nový, I.:. Psychologie a sociologie řízení. Praha, Management Press, 1998. Lea, S.E.G. Tarpy,R.M., Webley,P. Psychologie ekonomického chování. Praha Grada, 1994. Nakonečný, M.:. Sociální psychologie organizace, Grada, Praha, 2005, ISBN 80-247-0577-X. Štikar, J., Rymeš, M., Riegel, K., Hoskovec, J.:. Základy psychologie práce a organizace. Karolinum, Praha. 1998.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích je předpokladem udělení zápočtu. V rámci ústní zkoušky prokázání schopnosti formulovat a argumentačně podpořit vlastní názory ve vztahu k prostudované literatuře. Znalost témat probíraných v rámci přednášek a seminářů.

Garant

Mgr. Petra Majerová

Vyučující

Mgr. Petra Majerová