Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika a pojišťovnictví (KPR / BEZSS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / BEZSS - Ekonomika a pojišťovnictví, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Zdravotnické a sociální služby v tržní ekonomice, princip trhu a regulace, princip sociální solidarity a ekvivalence2. Ukazatelé zdravotnického systému (dostupnost, kvalita, ekonomická nákladnost, výkonnost, rovnost)3. Ekonomická problematika moderního zdravotnictví4. Charakteristika poskytovatelů, plátců a poskytované péče5. Zdravotní pojišťovnictví6. Financování nemocniční a ambulantní péče7. Daně8. Regulace nabídky a poptávkySemináře:1. Řešení příkladů jednoduchého účetnictví2. Vedení dokladů a dokumentů při vykazování výkonů v zařízení ambulantní péče3. Vedení dokladů a dokumentů při vykazování domácí péče4. Vedení dokladů a dokumentů v zařízeních sociální péče5. Struktura a zpracování informací UZIS

Získané způsobilosti

Student zná a chápe: " Pojetí systému zdravotnických a sociálních služeb, jeho podstatu a principy fungování v tržní ekonomice." Problematiku moderního zdravotnictví (zejména problémy související s nabídkou a poptávkou v oblasti zdravotnických služeb, jejich dostupností, kvalitou, nákladovostí a financováním, jakož i problémy spojené s výkonností zařízení poskytující zdravotnické služby a jejím měřením) a potenciální směry řešení." Nezbytnost transformace zdravotních a sociálních systémů, jakož i příčiny nestability těchto systémů." Podstatu účetnictví, jeho obecné zásady a funkci v organizaci.Student dokáže, je schopen, umí:" Orientovat se v oblasti trhu zdravotnických a sociálních služeb a systému jejich fungování a financování. " Orientovat se v základních účetních dokumentech organizace ( rozvaha, výkaz zisků a ztrát ) a zaúčtovat jednoduché operace v rozvaze." Orientovat se v dokladech a dokumentech vedených při vykazování domácí péče a výkonů v zařízeních ambulantní a sociální péče." Orientovat se v UZIS.

Literatura

ZLÁMAL, J. Ekonomika zdravotnictví. 1. vyd. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2005. ISBN 80-7013-429-1.MACÁKOVÁ, L. Mikroekonomie: základní kurz. 10. vyd. Slaný: Melandrium, 2002. 275 s. ISBN 978-80-86175-56-0.Platná legislativa a normy v oblasti ekonomiky zdravotních a sociálních služeb. HAMERNÍKOVÁ, B., MAAYTOVÁ, A a kol. Veřejné finance. 3. vyd. Praha: ASPI, 2007. 364 s. ISBN 978-80-7357-301-0.HOLMAN, R. Základy ekonomie: pro studenty vyšších odborných škol a neekonomických fakult VŠ. 2. vyd. Praha: C.H. Beck, 2008. 372 s. ISBN ISBN 978-80-7179-.

Požadavky

Docházka na přednášky, plnění stanovených úkolů daných v semináři, samostudium. Zápočet:" aktivita a iniciativa v hodině" min. 80% účast na seminářích" úspěšné zvládnutí závěrečného testu

Garant

doc. Ing. Ladislav Průša, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Ladislav Průša, CSc.