Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z kriminologie (KPR / CVKRM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / CVKRM - Vybrané kapitoly z kriminologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Pojem a definice kriminologie.2. Místo kriminologie v systému vědních disciplín o kriminalitě.3. Úkoly kriminologie, historický vývoj chápání kriminologie.4. Metodologie a metody kriminologických zkoumání, techniky empirického kriminologického výzkumu, zjišťování rozsahu kriminality.5. Problematika pachatele trestného činu.6. Problematika oběti trestného činu .7. Vývojové trendy kriminality v České republice.8. Aktuální problémy bezpečnostní situace v České republice.9. Členění kriminality, konkretizace jednotlivých druhů trestné činnosti.10. Prevence kriminality.11. Sociální aspekty imigrační politiky.12. Úloha Policie České republiky při potírání kriminality.13. Systém společenského úsilí o regulaci kriminality .14. Závěrečná přednáška, rekapitulace vědomostí.Semináře:1. Orientace v literatuře oboru, vysvětlení obsahu základních institutů předmětu, popis souvislostí a praktických aplikačních postupů.2. Místo kriminologie v systému vědních disciplín o kriminalitě.3. Úkoly kriminologie, historický vývoj chápání kriminologie.4. Metodologie a metody kriminologických zkoumání, techniky empirického kriminologického výzkumu, zjišťování rozsahu kriminality.5. Problematika pachatele trestného činu.6. Problematika oběti trestného činu .7. Vývojové trendy kriminality v České republice.8. Aktuální problémy bezpečnostní situace v České republice.9. Členění kriminality, konkretizace jednotlivých druhů trestné činnosti.10. Prevence kriminality.11. Sociální aspekty imigrační politiky.12. Úloha Policie České republiky při potírání kriminality.13. Systém společenského úsilí o regulaci kriminality .14. Závěrečný seminář, rekapitulace vědomostí.

Získané způsobilosti

Absolvent je vybaven vědomostmi o historickém vývoji trestné činnosti jako sociálně patologického jevu spjatého s existencí společnosti.Absolventt je schopen analyzovat současný stav kriminality, poznat její jednotlivé druhy a jejich hlavní charakteristiky, prognózovat vývojové trendy sociálně patologických procesů.Absolvent má kompetenci rozvíjet poznatky kriminologických studií o skutečnostech vyvolávajících, umožňujících a podporujících vznik protispolečenských kriminálně závadových chování.Absolvent dokáže formulovat programy preventivního působení.Absolvent je způsobilý k prezentaci úsilí o vytváření komplexního systému institucí chránících právní řád.Absolvent může spolupůsobit při vysvětlování žádoucí úlohy občana a jeho sdružení při ochraně veřejného pořádku, zdraví a majetku.

Literatura

Zapletal, J. et. al. Kriminologie. Díl I. Obecná část. Praha: Policejní akademie České republiky. Zapletal, J. et. al. Kriminologie. Díl II. Zvláštní část. Praha: Policejní akademie České republiky. Zapletal, J. et. al. Prevence kriminality. Praha: Policejní akademie České republiky. Zoubková, I. et. al. Kriminalita mládeže. Praha: Policejní akademie České republiky. Černíková, V. Prekriminalita dětí a mladistvých, kterým byla uložena ochranná opatření. Praha: Policejní akademie České republiky. Zapletal, J. Vybraná kriminologická témata. Praha: Policejní akademie České republiky.

Požadavky

Docházka na přednášky a semináře.Splnění stanovených úkolů daných v semináři.Samostudium.Vypracování seminární práce k zadanému tématu.Podmínkou udělení zápočtu je zpracování seminární práce na dohodnuté téma z kriminologie v rozsahu minimálně 5 stran A4 a její prezentace.Bez udělení zápočtu není možné přihlášení k ústní zkoušce.Podmínkou udělení zápočtu je úspěšné vykonání zápočtového testu.Zkouška je ústní - 2 otázky, 1 teoretická a 1 praktická

Garant

JUDr. Milan Kučera, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Milan Kučera, Ph.D.