Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Management ve zdravotnictví (KPR / FFMZD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / FFMZD - Management ve zdravotnictví, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. (2 hodiny) - Management v ošetřovatelství, manažer v ošetřovatelství2. (2 hodiny) - Personální management v ošetřovatelství a časový management3. (2 hodiny) - Management kvality v ošetřovatelství, akreditace zdravotnických zařízení,4. (2 hodiny) - Finanční a právní aspekty managementu v ošetřovatelství5. (2 hodiny) - Standardy a audity6. - (2 hodiny) - Projektový managementSemináře:1. Asertivní chování a schopnost působit na druhé lidi2. Vyhodnocování organizační kultury3. Strategické plánování (organizační struktura, poslání, vize, mise, strategie)4. Management konfliktu, styly vedení, zásady sdělení špatné zprávy5. Workshop - Příčiny a kořeny pochybení, způsoby předcházení pochybení6. Krizový management7. Program kontinuálního zvyšování kvality (indikátory kvality péče)8. Akreditační šetření

Získané způsobilosti

Student je schopen definovat základní pojmy teorie managementu.Student dokáže charakterizovat jednotlivé manažerské role a funkce managementu.Student je schopen popsat historický vývoj managementu, vyjmenovat představitele jednotlivých směrů, vysvětlit základní rozdíly mezi jednotlivými směry managementu.Student si osvojí systém zdravotnických služeb a organizací poskytujících zdravotnické služby.Student zná specifika ošetřovatelském managementu a dokáže je uplatnit v praxi.Student zná zásady procesního managementu a dokáže je aplikovat do praxe. Student se orientuje v problematice pochybení v ošetřovatelské péči a dokáže předcházet pochybení v ošetřovatelské péči.Student si osvojí role manažera v ošetřovatelství.Student je schopen použít principy a zásady časového managementu v praxi.Student dokáže vysvětlit základní pojmy v personálním managementu.Student je schopen definovat organizační kulturu a dokáže vyhodnotit organizační kulturu konkrétního zdravotnického zařízení.Studen prokazuje znalost základních motivačních teorií a dokáže se podílet na tvorbě motivačních programů organizace. Student umí charakterizovat právní vztahy v managementu ošetřovatelstvíStudent znát zásady projektového managementu.Student umí sledovat, průběžně vyhodnocovat a kontinuálně zvyšovat kvalitu poskytované zdravotní péčeStudent znát pravidla akreditace zdravotnického zařízení.Student se dokáže zapojit do přípravy zdravotnického zařízení na akreditaci.Student znát způsoby financování zdravotní péče a ekonomickou problematikou sektoru zdravotnictví.Student umí standardizovat ošetřovatelské péče.Student dokáže navrhnout a realizovat audit ošetřovatelské péče v praxi.

Literatura

ZLÁMAL, J., BELLOVÁ, J.:. Ekonomika zdravotnictví. NCO NZO, Brno, 2005, s. 205, ISBN 80-7013-429-1. ŠKRLA, P., ŠKRLOVÁ, M. :. Kreativní ošetřovatelský management. Advent-Orion, Praha, 2003, s. 477, ISBN 80-7172-841-1. Gladkij, I.:. Management ve zdravotnictví. Computer Press, Brno, 2003. 2003. ŠKRLA, P.:. Především neublížit. NCO NZO, Brno, 2005, s. 156, ISBN 80-7013-419-4. MADAR, J. a kolektiv:. Řízení kvality ve zdravotnickém zařízení. Grada Publishing, Praha, 2004, s.171, ISBN 80-247-0585-0. HOLČÍK, J., KAŇOVÁ, P., PRUDIL, L.:. Systém péče o zdraví a zdravotnictví. NCO NZO, Brno, 2005, s. 186, ISBN 80-7013-417-8. GROHAR-MURRAY, M. E., DICROCE, H. R.:. Zásady vedení a řízení v oblasti ošetřovatelské péče. Grada Publishing, Praha, 2003, s. 315, ISBN 80-247-0267-3. Křížová, E. Zdravotnické systémy v mezinárodním srovnání. 3. LF UK Praha, 1998. ISBN 80-238-0937-7.

Požadavky

Podmínky udělení zápočtu:- 90% účast na seminářích - vypracování standardního ošetřovatelského postupu- aktivní práce v rámci e-learningu "Management ošetřovatelských služeb" http://moodle.zsf.jcu.cz/Podmínky udělení zkoušky: Obecný management - písemný testManagement zdravotnictví - ústní prozkoušení

Garant

Ing. Iva Brabcová, Ph.D.Ing. Radka Prokešová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Iva Brabcová, Ph.D.Ing. Radka Prokešová, Ph.D.