Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika bezpečnosti (KPR / IIEKB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / IIEKB - Ekonomika bezpečnosti, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. - 2. týden Obsah a pojetí teorie ekonomiky bezpečnosti.3. - 4. týden Poptávka po obraně a bezpečnosti, výdaje na obranu a bezpečnost.5. - 6. týden Zbrojní průmysl, obchod se zbraněmi. Spolupráce mezi civilním s vojenským sektorem.7. - 8. týden Mezinárodní integrace v oblasti obrany a bezpečnosti.9. - 10. týden Ekonomické dopady mezinárodního terorismu.Semináře:1. - 2. týden Historický vývoj, rozsah a limity ekonomiky bezpečnosti3. - 4. týden Formování výdajů na obranu a bezpečnost. Zdroje světových dat.5. - 6. týden Specifika výroby speciálního určení. Organizace mezinárodního trhu s vojenským materiálem. Ekono-mické stimuly pro využívání vnějších zdrojů v oblasti obrany a bezpečnosti.7. - 8. týden Mezinárodní organizace působící ve sféře obrany a bezpečnosti. Ekonomická analýza chování členůaliancí.9. - 10. týden Shrnutí. Vyhodnocení seminární práce.

Získané způsobilosti

S využitím znalostí z ostatních teoretických, ekonomicko-právních a bezpečnostních předmětů studenti studijního programu na základě studia předmětu ekonomická bezpečnost:- budou znát základní definice obecné ekonomické teorie obrany státu, problémy krizového managementu z pohledu plánování, a zabezpečení ekonomických zdrojů - budou mít vědomosti nejen o potřebách ekonomického zabezpečení obrany, krizové legislativě s důrazem na legislativu týkající se IZS a jeho složek, ale i o krizové dokumentaci na úrovni středního článku řízení;- získají znalosti v plánování a posuzování účinnosti bezpečnostních opatření souvisejících se zabezpečením a přípravou jednotlivých subjektů společenského systému;- budou schopni uplatnit se ve funkcích středního článku krizového řízení.

Literatura

Krč, M., Kurinia, S. Ekonomická bezpečnost země střední velikosti. Brno, Vojenská akademie, 2000. Holcner, V. et al. National Defense Economics, Selected Issues. Brno, Univerzita obrany, 2006. Hartley, K., Sandlert, T. Handbook of Defense Economics. Elsevier: Amsterdam, 1995.

Požadavky

Zpracování zadaných seminárních prací.Zpracování kontrolních písemných prací.Pro udělení zápočtu je podmínkou absolvování všech seminářů včetně akceptace výsledků zpracovaných seminárních prací.Pro udělení zkoušky je podmínkou zisk zápočtu, akceptování výsledků kontrolních písemných prací zpracovaných v průběhu semestru, akceptace výsledku písemné/ústní zkoušky.

Garant

Ing. Libor LíbalIng. Vladimír Štípek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Libor LíbalIng. Vladimír Štípek, Ph.D.