Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy účetnictví (KPR / JJZUC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / JJZUC - Základy účetnictví, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem, význam a funkce účetnictví. Předmět účetnictví. Účetní soustavy. Obecné zásady účetnictví. Uživatelské účetnictví. Majetek podniku a jeho zdroje. Aktiva a pasiva. Rozvaha - funkce, obsah, členění.2. Účet - podstata, funkce. Druhy účtů. Účtová osnova. Účetní zápisy (podvojnost a souvztažnost). Nástroje průkaznosti účetnictví. Účetní knihy. Inventarizace majetku a závazků. Základní účtování peněžních prostředků - hotovost, bankovní účty, platební styk, význam bankovních symbolů3. Dlouhodobý majetek - jeho vymezení, oceňování, účtování pořízení, odpisování dlouhodobého majetku, vyřazování. Zásoby - jejich členění a oceňování. Základní účtování nakupovaných zásob a zásob vlastní výroby - způsob A. Daň z přidané hodnoty. Základní účtování mezd. Zúčtování se zaměstnanci a institucemi.4. Kategorie nákladů a výnosů a jejich účtování. Hospodářský výsledek, členění, použití. Účetní uzávěrka a závěrka. Ostatní formy vedení účetnictví (jednoduché účetnictví, účetnictví neziskových organizací).Semináře:1. Základní principy platné v účetnictví. Finanční struktura podniku.Řízení finančních zdrojů.2. Vztah rozpočtu a účetnictví. Účtování o peněžních účtech. Účtování majetku praktické příklady.3. Účtování zásob praktické příklady. Účtování mezd praktické příklady.4. Problematika nákladů zisková a nezisková sféra. Rozvaha, konstrukce.

Získané způsobilosti

Student zná a chápe: " Podstatu účetnictví, jeho obecné zásady a funkci v organizaci." Obsah, strukturu a význam aktiv a pasiv, včetně způsobu jejich oceňování." Princip účtování vybraných druhů hospodářských operací ( viz. obsah přednášek a seminářů)." Odlišnosti v účetnictví organizací neziskové sféry. Student dokáže, je schopen, umí:" Orientovat se v základních účetních dokumentech organizace ( rozvaha, výkaz zisků a ztrát )." Vysvětlit funkci aktiv a pasiv v procesu fungování organizace, jejich strukturu a obsahovou náplň jednotlivých složek. " Zaúčtovat jednoduché účetní operace ( peněžní prostředky, odpisy, zásoby).

Literatura

MAKROSOVÁ,J. Účetnictví 2006, Brno: Computer Press, 2006. ISBN 80-251-0922-4. PODHORSKÝ, J., SVOBODOVÁ, J. Úplné znění zákona č.563/1991 Sb. o účetnictví s výkladem. ANAG, 2002.. BEDNÁŘ, J.:. Základní kapitoly z mikroekonomie, České Budějovice : ZSF JU, 2001. BAUER, D., PLESNIVÝ, P., SVATOŠOVÁ, J. Zákon o účetnictví s komentářem. ANAG, 2005. 2. vyd.. LOUŠA,F. Zákon o účetnictví v praxi, Praha: Grada, 2002. ISBN: 80-247-0250-9.

Požadavky

Docházka na přednášky, plnění stanovených úkolů daných v semináři, samostudium. Zápočet:" aktivita a iniciativa v hodině" min. 80% účast na seminářích" úspěšné zvládnutí závěrečného testuKolokvium:Zaúčtování zadaného účetního případu a jeho presentace.

Garant

doc. Ing. Jindřiška Kouřilová, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jindřiška Kouřilová, CSc.