Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekon.zdrav. a sociál.sféry-vybr.problémy (KPR / LLEZS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPR / LLEZS - Ekon.zdrav. a sociál.sféry-vybr.problémy, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Role státu v ekonomice, nástroje hospodářské politiky státu .2. Teorie rozdělování důchodů, veřejné finance, struktura státního rozpočtu.3. Příjmy státního rozpočtu, daňová soustava ČR.4. Výdaje státního rozpočtu, transferové platby.5. Obecné modely sociálního zabezpečení, koncepce sociálního zabezpečení v ČR.6. Financování sociálního zabezpečení.7. Služby jako produkt, zdravotní a sociální služby v tržní ekonomice (princip trhu a regulace, princip sociální solidarity a ekvivalence).8. Struktura zdravotních služeb (primární, sekundární a terciární zdravotní péče, hlavní vývojové trendy).9. Systém financování zdravotnictví v ČR, veřejné a komerční pojištění.10. Ekonomická problematika moderního zdravotnictví.11. Struktura sociálních služeb (sociální poradenství, služby sociální prevence, služby sociální péče).12. Systém financování sociálních služeb v ČR .13. Ekonomická problematika sociálních služeb.14. Organizace zdravotní a sociální sféry jako hospodářský systém.Semináře:1. Hlavní makroekonomické ukazatele státu.2. Hospodářský a politický cyklus.3. Vliv hospodářského a politického cyklu na příjmy státního rozpočtu.4. Vliv hospodářského a politického cyklu na výdaje státního rozpočtu , problematika vyrovnanosti státního rozpočtu.5. Zdravotnický systém, modely zdravotnických systémů, ukazatele zdravotnického systému (dostupnost, kvalita, ekonomická nákladovost, výkonnost, rovnost).6. Financování sociálního zabezpečení v ČR.7. Tržní rovnováha v oblasti zdravotních a asociálních služeb.8. Aktuální problémy ve struktuře zdravotních služeb.9. Aktuální problémy ve financování zdravotnictví.10. Faktory působící na efektivnost poskytovatelů zdravotních služeb.11. Role státu ve sféře sociálních služeb.12. Aktuální problémy ve financování sociálních služeb, problematika "příspěvku na péči".13. Faktory působící na ekonomiku sociálních služeb.14. Rozdíl mezi ziskovou a neziskovou organizací.

Získané způsobilosti

Student je schopen definovat hlavní makroekonomické ukazatele státu.Student dokáže popsat nástroje hospodářské politiky státu.Student rozumí koncepci sociálního zabezpečení v ČR.Student je schopen popsat systém financování zdravotnictví.Student rozumí systému financování sociálních služeb.

Literatura

PRUŠA, L.:. Ekonomie sociálních služeb. ASPI, Praha, 2007. 2007. Holman, R. Ekonomie. 4.aktualiz.vydání. Praha: C.H.Beck. 2005. ISBN 80-7179-891-6.ZLÁMAL, J. Ekonomika zdravotnictví. 1. vyd. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2005. 2005. MACÁKOVÁ, L. Mikroekonomie: základní kurz. 10. vyd. Slaný: Melandrium, 2002. Molek, J.:. Řízení organizací sociálních služeb - vybrané problémy. Praha: VÚPSV, v.v.i., 2011. ISBN 978-80-7416-083-7.KREBS, V. a kol.:. Sociální politika. 4.přepracované vydání. Praha, ASPI, a.s., 2007. KAHOUN, V. a kol.:. Sociální zabezpečení-vybrané problémy. Praha, TRITON, 2009. GLADKIJ, I. Úvod do zdravotní politiky, ekonomiky a sociologie zdravotnictví. 2. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, 2000. HAMERNÍKOVÁ, B., MAAYTOVÁ, A a kol. Veřejné finance. 3. vyd. Praha: ASPI, 2007. 364 s. ISBN 978-80-7357-301-0.Platná legislativa a normy v oblasti ekonomiky zdravotních a sociálních služeb.

Požadavky

Aktivní zapojení studenta do výuky, individuální příprava studenta na semináře na základě textové studijní opory. Zápočet:" aktivita při výuce a min. 80% účast na seminářích" úspěšné zvládnutí závěrečného testuZkouška:" ústní (2 otázky)

Garant

doc. Ing. Ladislav Průša, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Ladislav Průša, CSc.